Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
360,07 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
456,75 Ft
Bitcoin
57,109 $

Izrael aggódik Irán atomprogramja miatt, a NAÜ-től és az ENSZ-től várják a megoldást

Izrael úgy gondolja, hogy Irán veszélyesen közel került az atomfegyverek megszerzéséhez, a nyugatnak lépéseket kell tennie ennek megakadályozására.

Fotó: Naftali Bennett izraeli miniszterelnök a hetenkénti kormányülést vezeti Jeruzsálemben 2022. február 13-án. MTI/EPA/AFP Pool/Menahem Kahana
Közel-Kelet

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Naftali Bennett miniszterelnök a Telegraph című brit lapnak adott interjújában felszólította a nyugati országokat, hogy cselekedjenek annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverhez jusson.

„Irán példátlan ütemben dúsítja az uránt, és veszélyesen közel kerül ahhoz, hogy atomfegyverhez jusson. A Nyugat nyomása nélkül az iráni iszlám rezsim nagyon hamar atombombához juthat” – jelentette ki.  Soron kívül Akár 21 fok is lehet szerdán, csak fátyolfelhők zavarhatják meg a napsütést

A világnak határozottan kell fellépnie, és meg kell mondania az iráni iszlám rezsimnek: ha nincs atomfegyver, nincsenek szankciók. Irán atomprogramja addig nem áll le, amíg meg nem szüntetik” – tette hozzá.  

Bennett szerint Irán gazdasága életben van, és a rezsimet rá lehetne kényszeríteni, hogy a szankciók enyhítéséért cserébe olyan nukleáris megállapodást írjon alá az Egyesült Államokkal, amely elfogadható lenne Izrael számára.

A múlt héten a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) határozatot fogadott el, amelyben bírálta Iránt az ellenőrökkel való együttműködés megtagadása miatt, és felszólította Iránt, hogy kezdjen el együttműködni a nukleáris megfigyelő ügynökséggel.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök méltatta a NAÜ határozatát, és „egyértelmű figyelmeztető fénynek nevezte Irán számára” – írja az Israel National News.   

„Ez egy jelentős döntés, amely leleplezi Irán valódi arcát. A Kormányzótanács döntése megállapítja, hogy Irán nem működik együtt a NAÜ-vel, nem engedelmeskedik az utasításainak, és ezzel megakadályozza, hogy az ügynökség betöltse fontos feladatát, és fellépjen a katonai célú nukleáris tevékenység ellen. Az a sok ország, amely a határozat mellett szavazott, együttműködött annak érdekében, hogy megakadályozza és meggátolja, hogy Irán atomfegyverhez jusson” – ismertette.  

A NAÜ szavazása egyértelmű figyelmeztető fény Irán számára: ha Irán folytatja tevékenységét, a vezető országoknak vissza kell vinniük az ügyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé” – jelentette ki.  

Ismét probléma van az androidos Messengerrel, most a buborékok szálltak el

Sokan tapasztalják a Messenger problémáját, ami lehetetlenné teszi a chatfejek használatát Androidon.