Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,75 Ft
Euró
393,53 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
64,253 $

Ismertették az aktuális magyar oltási tervet: újabb több mint 215 ezer idős ember kaphat vakcinát

György István, az országos oltási munkacsoport vezetője adott hivatalos tájékoztatást az aktuális oltási tervről, melyen belül újabb több mint 200 ezer idős embert olthatnak be.

...svg content...Fotó: Budapest, 2021. március 23. Az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni védőoltást készítik elő az oltáshoz a fővárosi Szent Margit Kórházban 2021. március 23-án. MTI/Kovács Tamás
Belföld
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Eddig 1,8 millió idős ember regisztrált az oltásokra, akik a 65 év felettiek csoportjába tartoznak. Ezen regisztrált csoport 65%-a már megkapta az oltását. A fő cél továbbra is az, hogy a lehető leghamarabb beoltsák az időseket, a 65 év felettieket.

Folytatódik a regisztrált idősek oltása a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon, emellett az idősek körében szintén nagy számban lesznek második körös oltások, miután most esedékes a februárban beadott kínai vakcinából a második oltás. Soron kívül Kiderült, mely egyetemre volt a legnehezebb bekerülni

A kedden érkezett Pfizer-szállítmányt egyenesen a kórházi oltópontokra viszik, oda az eddig megszokott rendszer szerint a háziorvosok küldhetik az időseket. Országos átlagban minden háziorvos 31 regisztrált idős embert szervezhet be kórházi oltópontokra.

A háziorvosoknak három vakcinát tudnak biztosítani, de jelenleg sincs annyi vakcina, hogy minden fajtából tudjanak adni az összes háziorvosnak. A kínai Sinopharm-ból azonban minden háziorvosnak tudnak biztosítani, bár csak keveset, öt ampullát. Ugyanakkor az esedékes második oltáshoz most kapják meg a 275 ezer kínai vakcinát.

Kiderült, a járvány kezdete óta hány magyar egészségügyi dolgozó fertőződött meg

A múlt csütörtökön érkezett 21 600 AstraZenecából 2160 megyei háziorvosi praxis kaphat 1-1 ampullát, amelyből 10-10 idős embert tudnak beoltani. A szintén a múlt csütörtökön érkezett Moderna vakcina nagy része szintén második körös oltásokra kell, és csak 11 200 adagot tudnak első oltásra biztosítani, amit a budapesti háziorvosok kapnak meg, és 1-1 ampulla jut nekik, ami 10-10 idős ember oltására lesz elegendő.

Összefoglalva tehát a következő egy hétben több mint 215 ezer idős ember kaphatja meg az oltását. Ez csak akkor valósulhat meg, ha mindenki elmegy az oltására, amire regisztrált. Ebből 157 ezer idős embert fognak tudni oltani a kórházi oltópontokon Pfizerrel, míg 57 800 fő háziorvosoknál kaphatja meg az oltását a három rendelkezésre álló vakcinával: 25 ezer Sinopharm, 21 600 AstraZeneca, 11 200 Moderna.

A második körös oltásokat javarészt a kínai vakcinával végzik a háziorvosok. Emellett a védekezésben résztvevők oltása is zajlik. Hamarosan munkába állítják a Magyar Honvédség oltóbuszait is, amiket elsősorban kistelepüléseken akarnak használni. Ennek előkészítése már folyamatban van, hamarosan erről is be fognak számolni.

Újabb pénzmegvonás jöhet a szuverenitásvédelmi törvény miatt

A brüsszeli testület vizsgálja a lehetőséget.

Tűzeset a Camponában: visszaengedték a személyzetet

Időközben visszaengedték a személyeztet a budapesti Campona bevásárlóközpontba, az éttermet kivéve, ahol a tűz keletkezett.