Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
355,18 Ft
Euró
385,16 Ft
Font
451,73 Ft
Bitcoin
67,371 $

Ismertették az aktuális magyar oltási tervet, középpontban az idősek oltása

Az operatív törzs sajtóeseményének ideje alatt ismertették az aktuális oltási tervet, melynek alapján végzik az oltásokat a következő egy hétben.

...svg content...Fotó: Nyíregyháza, 2021. március 17. Szabó Tünde megyei tisztifőorvos kicsomagolja az AstraZeneca újonnan érkezett koronavírus elleni vakcináit tartalmazó dobozt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának hűtőkamrájában 2021. március 17-én. MTI/Balázs Attila
Belföld

Hujber Dávid

Szerkesztő

A legfrissebb adatok szerint már több mint 10 ezer beteg fekszik a kórházakban a koronavírus-fertőzés miatt. Szlávik János arra is rámutatott, hogy a brit variáns miatt évekkel csökkent a kórházakba kerülő betegek átlagéletkora.

Az operatív törzs szerdán tartott sajtótájékoztatóján az aktuális oltási tervet is ismertették. További is a regisztrált idősek oltására fognak koncentrálni, a vakcinák döntő részét ebben a csoportban oltják el. A kedden érkezett 120 ezer Pfizer-oltóanyagból 98 ezer vakcinát a regisztrált idősek első körös oltására használják fel. A háziorvosok szervezik az embereket az oltópontokra. 22 ezer adagot pedig a második körös oltásokra teszik félre. Soron kívül Minimálisan javult, továbbra is stabil Robert Fico állapota

A hétfőn felszabadított 150 ezer Szputnyik-vakcinából 130 ezret az idősek kapnak meg, akiket a háziorvosok küldenek a kórházi oltópontokra. További 20 ezer adagot a védekezésben résztvevők kapják meg, például katonák és rendőrök.

Eddig több mint 1,7 millió 60 év feletti idős ember regisztrált az oltásra, akiknek több mint felét már beoltották. Most arra koncentrálnak, hogy a többi idős ember is megkapja az oltását. Egy hét alatt 276 ezer idős ember juthat hozzá ezekhez az oltásokhoz.

A koronavírus miatt elválasztják édesanyjuktól az újszülötteket

A háziorvosok átlagosan a Pfizer vakcinájából 19, míg a Szputnyikból 25 embert tudnak oltásra küldeni az oltópontokra. Ami pedig az AstraZenecát illeti, ez átlagosan egy ampullát jelent, vagyis praxisonként 10 idős embert. Összesen 4800 praxis érintett ebben, és az AstraZeneca oltóanyagát (48 ezer darab) már mától átvehetik a háziorvosok.

Ennek nagy részét az idős emberek kaphatják meg, addig a szállítmány többi részét és a kórházi oltópontokon rendelkezésre álló AstraZenecát egészségügyi dolgozók, medikusok és a katonák számára lehet felhasználni. Mindemellett 70 ezer második körös oltását is be tudják adni az elkövetkezendő hét napban.