Iskolás klímasztrájkolóknak indultak, most részt vesznek a német tartományi választásokon

Frankfurt, 2019. május 24. Német diákok a második akalommal meghirdetett globális klímasztrájk frankfurti demonstrációján 2019. május 24-én. Ezen a napon száznál több országban, ezernél is több helyszínen tartanak tüntetéseket, hogy intézkedéseket követeljenek a kormányoktól az éghajlatváltozás megakadályozásáért és a környezet pusztításának megállításáért. Az első megmozdulást március 15-én tartották. MTI/EPA/Armando Babani
not image

Nagy Noel

2021. március 14. - 00:30

A vasárnapi német helyhatósági választásokon Baden-Württemberg tartományban egy érdekes csoportosulásra bukkanhatunk, amely reményei szerint magához tudja csalogatni a Zöld Párt kiábrándult szavazóit és az első szavazókat.

Ez a párt pedig nem más, mint a Klimaliste (Klíma Lista), amelynek két alapítója még a Greta Thunberg által inspirált, 2019-es környezetvédelmi diáksztrájkok vezetője volt – írja a The Guardian. A pártot kevesebb, mint fél éve alapították és első számú céljuk, hogy Németország a Párizsi Klímaegyezmény minden pontját szigorúan tartsa be.

A párt azért választotta Baden-Württemberg tartomány első indulásnak, mert úgy érezték, nem maradt más választásuk – állítja a két alapító. Ez az egyetlen tartomány, amely a Zöld Párt vezetése alatt áll, és ahelyett, hogy a megújuló energiákra fektetnék a hangsúlyt, minden erejükkel a helyi erős autóipart támogatják.

A Klimaliste eddigi egyik legnagyobb eredménye, hogy sikeresen lobbizták ki a tartományi vezetésnél, hogy kezdjék beiktatni programjukba a Párizsi Klímaegyezmény fő célkitűzését, hogy az ipari forradalom előtti szintekre sikerüljön visszanyomni a globális hőmérsékletet, vagyis 1.5 Celsius-fokkal csökkenteni.

A párt a környezetvédelem terén nagyon ambiciózusnak nevezhető, terveik között szerepel, hogy öt éven belül átállítanák a teljes gazdaságot a megújuló energiákra a fosszilis tüzelőanyagokról, ezen felül csökkentenék a minimum választókort és felállítanák az úgynevezett „lakosok gyűlését”.

Habár a közvélemény-kutatások fölények zöld párti győzelmet jósolnak, a Klimaliste reményei szerint sikerülni fog a kiábrándult szavazóikat, valamint az 500 ezer fős első szavazói tábort egy részét magukhoz csábítani. Arról egyelőre nem született döntés a párton belül, hogy a szövetségi választásokon el fognak-e indulni ősszel.