Irodaházra cserélné az egyik budapesti kórházat a kormány

Sao Paulo, 2021. március 4. Az új koronavírus előidézte Covid-19-ben szenvedő betegek a brazíliai Sao Paulo elővárosának, Santo Andrénak a sportcsarnokában kialakított tábori kórházban 2021. március 4-én. MTI/AP/Andre Penner
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Budapest főpolgármestere szerint hiába próbálják január óta lebeszélni a kormányt a váltásról, egyelőre nem jártak sikerrel.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egyoldalúan felmondta a bérleti szerződést a Fővárosi Önkormányzattal arra a XIII. kerületi Szabolcs utcai ingatlanra (amelyben jelenleg a hajléktalan embereket ellátó kórházat működteti a főváros) azért, hogy kórház helyére „központi költségvetési szervet” költöztessenek – írta legutóbbi Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

A Fővárosi Önkormányzat által önként vállalt feladatként működtetett intézményben az orvosok és ápolók 50 férőhelyen krónikus belgyógyászatot, 23 férőhelyen ápolási osztályt, 18 férőhelyen pedig a 24 órás háziorvosi szolgálathoz kapcsolódó lábadozót működtetnek, és éjszakai szálláslehetőséget is biztosítanak.

De a kórház működése nagymértékben járult hozzá ahhoz is, hogy a hajléktalan emberek körében a koronavírus-járvány első és második hullámában nem alakult ki gócpont, és a harmadik hullámban is jelentős mértékben segíti a kórházi kapacitások fenntartását – tette hozzá a főpolgármester.

Karácsony Gergely úgy gondolja, ilyen kórházi ápolásra más ingatlanuk nem alkalmas, és a kormány sem tudott csereingatlant felajánlani, mégis ragaszkodnak az irodaberuházáshoz.

Budapest már január óta igyekezett meggyőzni a kormányt a kórház fontosságáról, ez viszont nem sikerült a döntéshozóknak.

Karácsony Gergely azt ígéri, a koronavírus-járvány lecsillapodása után a Fővárosi Önkormányzat tárgyalni fog arról, hogy a hajléktalan kórházaknak máshol találjanak elhelyezést, ám pandémia alatt ez kivitelezhetetlen.