Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
364,20 Ft
Euró
394,87 Ft
Font
467,76 Ft
Bitcoin
69,532 $

Az USA nem tud segítséget nyújtani Iránnak az iráni elnök halála után

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok és Irán kapcsolta, nem idilli, az iráni kormány segítséget kért az USA-tól.

...svg content...Fotó: Unsplash/sina drakhshani
Közel-Kelet

Hujber Dávid

Szerkesztő

Mint ismeretes, Irán elnöke életét vesztette egy helikopter-balesetben, melynek körülményei még mindig tisztázottak. Egyre több információ van arról, kik ültek a gépen, és már azt is sejteni, mi történhetett a kritikus pillanatokban. Arra is fény derült, hogy Irán segítséget kért az USA kormányától, hiába a köztük lévő feszültség.

Ritka, amikor Irán segítséget kér az USA-tól, akiket fő ellenfélnek tart Izrael mellett. Az amerikai kormány bejelentette, valóban segítséget kér tőlük Irán kormánya, és világosság tették számukra, fel fogják ajánlani a segítségüket, mint azt minden esetben megteszik, ha egy külföldi kormány ilyen helyzetben kér segítséget. Soron kívül Havas Henrik az ATV-botrányról: az adatgyűjtésről tájékoztatni kellett volna Magyar Pétert

A Reuters azt írja, végül azonban logisztikai okokból nem tudták megadni ezt a segítséget. Irán mindeközben továbbra sem közölt hivatalos tájékoztatást az USA-ban gyártott Bell 212 típusú helikopter lezuhanásának okáról. Az USA kormánya még csak tippelni sem tud, mi történhetett, mert semmilyen információval nem rendelkeznek az incidensről.

Az USA nem aggódik amiatt, hogy a jelenlegi helyzet miatt azonnal biztonsági következmények alakulhatnak ki a Közel-Keleten. Egyelőre nem látják annak jeleit, hogy az iráni elnök halálával súlyosabb helyzet alakult volna ki a térségben. Az Iszlám Köztársaság alkotmányának értelmében 50 napon belül új elnökválasztást kell tartani, és az új elnök akár alapjaiban változtathatja meg Irán politikáját és nézetét a többi országgal szemben.