Dollár
420,75 Ft
Euró
419,76 Ft
Font
482,37 Ft
Bitcoin
20,298 $

Irán további 1000 centrifugát telepít a natanzi atomerőműbe

Illusztráció/MTI/EPA/AEOI
not image

Borbély Fanni

2021. április 13. - 18:06

Az új centrifugák bevezetését Teherán azután jelentette be, hogy vélhetően egy hackertámadás érte a natanzi urándúsítót, így Irán most fokozná nukleáris tevékenységét.

Irán további 1000 centrifugát vezet be a natanzi atomerőműben – közölte Abbas Araghchi iráni nukleáris tárgyalásokért felelős főtárgyaló.

Soron kívül Rettentőn megdrágult a jogsiszerzés, egyre kevesebb a tanuló vezető

Irán kedden megkezdte az urán 60 százalékos dúsítását is – jelentette az IRNA hírügynökség az iráni külügyminiszter-helyettesre hivatkozva. A tisztviselő azt is elmondta, hogy Irán tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia‑ügynökséget az urándúsítás szintjéről – jelentette a Press TV.

Az Iráni Atomenergia Szervezet (AEOI) arról számolt be, hogy a natanzi létesítmény múlt vasárnap a villamosenergia-elosztó hálózatával kapcsolatos támadást szenvedett el. Ali Akbar Salehi, az AEOI vezetője az esetet “nukleáris terrorizmusnak” minősítette. Az iráni hatóságok később azt mondták, hogy az összes megrongálódott centrifugát jobbakra cserélik majd.

Az izraeli Kan csatorna hírszerzési forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a natanzi létesítményt kibertámadás érte, Izrael Mossad külföldi hírszerző szolgálatának részvételével. A natanzi gyárban történt incidens az Egyesült Államok visszahozatalának szentelt bécsi tárgyalások közepette történt, amely kilépett a közös átfogó cselekvési tervből (JCPOA).

Javad Zarif iráni külügyminiszter nemrégiben bosszút esküdött Izrael ellen, de megjegyezte, hogy az “atomterrorizmus és háborús bűncselekmény” – ahogy a külügyminiszter leírta az esetet – nem készteti Teheránt arra, hogy kilépjen a tárgyalásokból.

“A cionisták bosszút akarnak állni a szankciók feloldása terén tett előrehaladásunk miatt… Nem esünk a csapdájukba… Nem engedjük, hogy ez a szabotázscselekmény befolyásolja a nukleáris tárgyalásokat… De megbosszuljuk a cionistákat”– idézte Zarifot az iráni média.

Irán a 2015-ben elfogadott, közös átfogó cselekvési tervben meghatározott limiteken túlmenően is folytatta nukleáris tevékenységét, mely terv azután került elfogadásra, hogy a Trump-kormány egyoldalúan kihúzta az Egyesült Államokat a paktumból, és 2018-ban újraírta az Iránnal szembeni szankcióit. Irán kijelentette, hogy kész újrakezdeni a megállapodást, ha az Egyesült Államok megszünteti a korlátozásokat, azonban nem hajlandó újratárgyalni annak feltételeit.

A JCPOA-t, vagyis a nukleáris megállapodást Irán írta alá Kínával, Franciaországgal, Németországgal, Oroszországgal, az Egyesült Királysággal, az Egyesült Államokkal és az EU-val. A szankciók enyhítésének fejében az országok megkövetelték Teherántól, hogy csökkentse nukleáris programját és csökkentse uránkészleteit.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.