Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
360,07 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
456,75 Ft
Bitcoin
57,109 $

Irán további 1000 centrifugát telepít a natanzi atomerőműbe

Az új centrifugák bevezetését Teherán azután jelentette be, hogy vélhetően egy hackertámadás érte a natanzi urándúsítót, így Irán most fokozná nukleáris tevékenységét.

Illusztráció/MTI/EPA/AEOI
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Irán további 1000 centrifugát vezet be a natanzi atomerőműben – közölte Abbas Araghchi iráni nukleáris tárgyalásokért felelős főtárgyaló.

Irán kedden megkezdte az urán 60 százalékos dúsítását is – jelentette az IRNA hírügynökség az iráni külügyminiszter-helyettesre hivatkozva. A tisztviselő azt is elmondta, hogy Irán tájékoztatta a Nemzetközi Atomenergia‑ügynökséget az urándúsítás szintjéről – jelentette a Press TV. Soron kívül Akár 21 fok is lehet szerdán, csak fátyolfelhők zavarhatják meg a napsütést

Az Iráni Atomenergia Szervezet (AEOI) arról számolt be, hogy a natanzi létesítmény múlt vasárnap a villamosenergia-elosztó hálózatával kapcsolatos támadást szenvedett el. Ali Akbar Salehi, az AEOI vezetője az esetet „nukleáris terrorizmusnak” minősítette. Az iráni hatóságok később azt mondták, hogy az összes megrongálódott centrifugát jobbakra cserélik majd.

Az izraeli Kan csatorna hírszerzési forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a natanzi létesítményt kibertámadás érte, Izrael Mossad külföldi hírszerző szolgálatának részvételével. A natanzi gyárban történt incidens az Egyesült Államok visszahozatalának szentelt bécsi tárgyalások közepette történt, amely kilépett a közös átfogó cselekvési tervből (JCPOA).

Javad Zarif iráni külügyminiszter nemrégiben bosszút esküdött Izrael ellen, de megjegyezte, hogy az „atomterrorizmus és háborús bűncselekmény” – ahogy a külügyminiszter leírta az esetet – nem készteti Teheránt arra, hogy kilépjen a tárgyalásokból.

„A cionisták bosszút akarnak állni a szankciók feloldása terén tett előrehaladásunk miatt… Nem esünk a csapdájukba… Nem engedjük, hogy ez a szabotázscselekmény befolyásolja a nukleáris tárgyalásokat… De megbosszuljuk a cionistákat”– idézte Zarifot az iráni média.

Irán a 2015-ben elfogadott, közös átfogó cselekvési tervben meghatározott limiteken túlmenően is folytatta nukleáris tevékenységét, mely terv azután került elfogadásra, hogy a Trump-kormány egyoldalúan kihúzta az Egyesült Államokat a paktumból, és 2018-ban újraírta az Iránnal szembeni szankcióit. Irán kijelentette, hogy kész újrakezdeni a megállapodást, ha az Egyesült Államok megszünteti a korlátozásokat, azonban nem hajlandó újratárgyalni annak feltételeit.

A JCPOA-t, vagyis a nukleáris megállapodást Irán írta alá Kínával, Franciaországgal, Németországgal, Oroszországgal, az Egyesült Királysággal, az Egyesült Államokkal és az EU-val. A szankciók enyhítésének fejében az országok megkövetelték Teherántól, hogy csökkentse nukleáris programját és csökkentse uránkészleteit.

Ismét probléma van az androidos Messengerrel, most a buborékok szálltak el

Sokan tapasztalják a Messenger problémáját, ami lehetetlenné teszi a chatfejek használatát Androidon.