Clouds
21 Budapest
Dollár
357,64 Ft
Euró
384,77 Ft
Font
437,29 Ft
Bitcoin
27,915 $

Irán: több mint 100 letartóztatás történt a diáklányok megmérgezése kapcsán

TÉMÁK:
#Irán #Mérgezés
Az iráni legfõbb vezetõ hivatalának felvételén Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfõbb vallási és politikai vezetõje beszédet mond, miután elültetett egy facsemetét az úgynevezett nemzeti faültetési nap alkalmából a teheráni hivatalának kertjében 2023. március 6-án. Hamenei megbocsáthatatlan bûntettnek nevezte az iráni diáklányok ellen elkövetett mérgezéses támadásokat. Hivatalos adatok szerint Iránban az elmúlt három hónapban 52 intézményben összesen több mint ezer gázmérgezés történt. A hatóságok szerint a gáztámadásokat bosszúból követték el a diáklányok ellen, amiért részt vettek a hidzsáb, a muszlim fejkendõ kötelezõ viselését ellenzõ tüntetéseken. A hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben. MTI/EPA/Irán legfõbb vezetõjének hivatala
Közel-Kelet
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Irán közlése szerint több mint 100 letartóztatás történt az egész országot megdöbbentő mérgezések kapcsán, melyeket diáklányok ellen követtek el.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a november vége óta tartó esetek során a diáklányok elájultak, hányingerrel és légszomjjal küzdöttek, s egyéb tüneteket produkáltak, miután jelezték, hogy kellemetlen szag terjeng az iskola területén. Sokukat kórházba kellett szállítani a mérgezés nyomán.

Soron kívül Saját otthonukban fojtottak meg egy anyát és két kisfiát

A CNN számolt be arról, hogy az iráni állami média szombaton késő este arról jelentett, a belügyminisztérium több mint 100 ember esetében rendelt el letartóztatást a több mint 200 iskolában elkövetett feltételezett mérgezéses támadások nyomán.

A minisztérium közleménye szerint több mint 100 olyan személyt azonosítottak, tartóztattak le és vizsgáltak, akik összefüggésbe hozhatók a közelmúltbeli iskolai incidensekkel. Hozzátették, a letartóztatott személyek között vannak olyanok, akiknek “ellenséges indítékaik vannak”, s akiknek “célja, hogy rettegésben tartják az embereket és a diákokat”.

Megjegyezték továbbá, hogy a múlt hét közepe óta jelentősen csökkent a mérgezéses incidensek száma az iskolákban, s azóta nem is érkezett jelentés beteg diákokról. A minisztérium úgy véli, az incidensekkel összefüggésbe hozható a Mudzsahedin Khalk (MEK) terrorista szervezetnek tekintett iráni ellenzéki csoport is.

A hivatalos adatok szerint északon Teherán, Kom és Gilan, északkeleten Razavi Khoraszán, északnyugaton Nyugat-, Kelet-Azerbajdzsán és Zanjan, nyugaton Kurdisztán és Hamadán, délnyugaton Kuzesztán, délen pedig Fars tartományokban történtek letartóztatások az incidensekkel összefüggésben.