Az infláció már a második egymást követő hónapban rekordot döntött Pakisztánban

Fotó: Pakisztáni muzulmán férfi vásárol egy élelmiszeráruházban az északnyugat-pakisztáni Pesavarban 2023. március 21-én, a mohamedán szent böjti hónap, a ramadán kezdete előtti napon. MTI/EPA/Arsad Arbab
Ázsia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az élelmiszerek, valamint az üzemanyag- és gázárak szálltak el leginkább, de más problémákkal is szembe kell nézniük.

Az Al Jazeera szerint a statisztikai hivatal csütörtöki jelentéséből kiderül, hogy az infláció már a második egymást követő hónapban rekordot döntött Pakisztánban, ugyanis az ország éves inflációs rátája 37,97%-ra emelkedett májusban.

Soron kívül A földrengés nyomán vulkánkitöréstől tartanak Nápoly közelében

Ez azt jelenti, hogy a dél-ázsiai ország gazdasága egyre súlyosabb helyzetbe kerül, miközben a Nemzetközi Valutalappal (IMF) folytatott, létfontosságú mentőcsomagról szóló tárgyalások elakadtak, és fennáll a veszély, hogy Iszlámábád fizetésképtelenné válik.

A hivatal korábbi adatai szerint áprilisban 36,5%-on állt a fogyasztói árindex (CPI), ami már így is az eddigi legmagasabb az országban, miközben Srí Lankán – amely most kezd talpra állni a súlyos gazdasági válság után – 25,2% százalékos éves inflációs rátát regisztráltak múlt hónapban.

A közleményből az is kiderül, hogy az élelmiszerek közül a zöldségek, a hüvelyesek, a búza, a búzaliszt, a rizs, a tojás és a csirke, valamint az üzemanyag- és gázárak szálltak el leginkább, ám a 2022-ben bekövetkezett áradások, a politikai problémák és az erőszakos cselekmények sem segítettek a kialakult helyzeten.

„Mindenki aggódik. Honnan fogunk pénzt szerezni? Mi lesz így az országgal és az emberekkel?”

– nyilatkozta az AFP hírügynökségnek egy helyi árus az iszlámábádi piacon.