Clouds
21 Budapest
Dollár
353,68 Ft
Euró
385,84 Ft
Font
432,36 Ft
Bitcoin
23,675 $

India beruházásokkal élénkítené Srí Lanka gazdaságát

Fotó: MTI/EPA/Chamila Karunarathne
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Srí Lanka történetének legsúlyosabb gazdasági válságával küzd, mely komoly devizahiánnyal, elszabadult inflációval és komoly recesszióval sújtja a lakosságot.

Az Al Jazeera jelentése szerint India közölte, hogy elkötelezett eladósodott szomszédjának megsegítése mellett, és beruházásokkal kívánja fellendíteni a gazdaságot, hogy kilábaljanak a példátlanul súlyos gazdasági válságból.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

Subrahmanyam Jaishankar indiai külügyminiszter pénteken Colombóban újságíróknak nyilatkozva kijelentette:

“India ösztönözni fogja a Srí Lanka-i gazdaságba történő nagyobb befektetéseket, különösen az olyan alapvető területeken, mint az energia, a turizmus és az infrastruktúra. Számítunk a Srí Lanka-i kormányra, hogy az erőteljes húzóerő megteremtése érdekében a vállalkozások számára barátibb környezetet biztosítson.”

A 22 milliós lakosságú szigetország tavaly az 1948-as függetlenedése óta nem látott gazdasági válságba csúszott, melynek eredményeképpen elszabadult az infláció, és masszívan zsugorodott a gazdaság.

Noha Srí Lanka jelenleg is küzd a Nemzetközi Valutaalap 2,9 milliárd dolláros mentőcsomagjáért, ehhez India és Kína támogatására van szükség, ugyanis csak közbenjárásukkal juthatnak végleges megállapodásra.