Dollár
432,11 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
20,035 $

Így változtak a magyar kórházi adatok az elmúlt egy hétben: folytatódik a kedvező tendencia

Fotó: MTI/Vasvári Tamás
not image

Nagy Noel

2021. május 2. - 10:57

Az elmúlt hetek kórházi adataiból egyértelműen kirajzolódik, hogy enyhülni látszik a nyomás az egészségügyi ellátórendszeren, de még továbbra is sok magyar szorul kezelésre.

Az operatív törzs közzétette a legújabb járványügyi adatokat, amelyből kiderült, hogy az elmúlt 24 óra folyamán 1593 koronavírus-fertőzöttet találtak az országban, valamint 101 magyar állampolgár vesztette életét. Habár a halálos áldozatok száma továbbra is magam, a brit mutáns által berobbantott harmadik hullám óta nem volt ilyen alacsony.

A halálos áldozatok szempontjából az elmúlt hét napban egy csökkent, ámde stagnáló tendenciát lehetett megfigyelni, amelyből kedvezőbb irányba lógott ki az elmúlt 24 óra adata. A hétfő és péntek között közölt adatok szerint 176 és 188 között alakult a napi halálozások száma, a hétvégén ezen a téren is bekövetkezett csökkenés.

A napi halálozások száma visszatért arra a szintre, amely a második hullám során egy nagyon súlyos napnak volt nevezhető, annak tetőpontja idején volt tapasztalható. A brit variánssal a harmadik hullám azonban mindent átírt, tavasszal ugyanis tartósan 200-250 fölött rekedt a napi halálozások száma, 300 feletti rekordokkal.

A halálos áldozatok csökkenése is arra vezethető vissza, hogy enyhül a nyomás a kórházakon, valamint arra, hogy egyre kevesebb magyar kerül abba az állapotba, hogy kórházi kezelésre szoruljon koronavírus-fertőzésének súlyossága miatt. Ez pedig abban is megmutatkozik, ha az előző vasárnapi állapotokhoz hasonlítjuk a kórházi adatokat.

Egy héttel ezelőtt még 6284 magyart ápoltak kórházban, közülük 790-en szorultak gépi lélegeztetésre. A hétfői napon egy meglepő kiugrást lehetett tapasztalni a kórházban ápoltak számában, ugyanis hirtelen 6443-ra nőtt a középsúlyos és súlyosabb állapotban lévő fertőzöttek száma.

Szerdára azonban ez is megfelelő irányba indult, ugyanis ekkor csúszott 6000 alá a kórházi kezelésre szorulók száma. Mindenközben a lélegeztetőgépen lévők terén egy lassabb, ámde folyamatos csökkenés volt tapasztalható, és a szerdai napon már 88-cal kevesebben szorultak gépre, mint vasárnap.

Csütörtökön újabb zuhanást lehetett tapasztalni, 353-mal kevesebb kórházi kezelésre, és negyvennel kevesebb gépi lélegeztetésre szorulót tartottak nyilván országszerte. A pénteki napon pedig ismételten jött egy látszólag semmiből jövő kiugrás, amikor a lélegeztetőgépen lévők száma is nőtt (15 fővel), valamint a kórházi kezeltek száma is (383 fertőzöttel).

Erre az anomáliára még hivatalos magyarázat nem érkezett, egyes szakértők és sajtótermékek szerint feltehetően egyfajta adatkorrekcióra került sor, vagyis korábban nem vittek fel a rendszerbe pontosan adatot, ami adta így az eltérést. Ezt a szombati nap is bizonyította, amikor meg nagyot esett a kórházi kezeltek (-746) és a lélegeztetőgépen lévők (-56) száma is.

Így érkeztünk el a mai naphoz, ahol a tegnapi számokhoz képest 160-nal kevesebben vannak kórházban (5031), valamint 34-gyel kevesebb szorulnak gépi lélegeztetésre (587). Hosszú idő óta először szorult 600 alá a lélegeztetőgépen lévők száma, és a tendenciák kedvező alakulása esetén holnapra már 5000-nél is kevesebben lesznek kórházban.

A kórházi számok alapján pedig kezdünk visszatérni a harmadik hullám beindulása előtti állapotokhoz, mely kedvező annak súlyosságát ítélve. Nyilvánvaló, hogy a lélegeztetőgépen és kórházban lévők száma azért is csökken, mert továbbra is sokan vesztik életüket a fertőzésben, de a jó hír az, hogy már „a helyükre” nem kerülnek olyan sokan, mint korábban, amikor emelkedtek a számok.

Ennek számos oka lehet, amelyet a járványügyi szakértők is megszoktak nevezni, részben az is, hogy már kifutóban van a harmadik hullám a védelmi intézkedések és az előrehaladott oltási program miatt. A kórházakon enyhülő nyomást mindig jó hírként lehet kezelni, mert akkor kevesebb magyar válik a járvány áldozatává.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.