Dollár
392,52 Ft
Euró
401,32 Ft
Font
474,79 Ft
Bitcoin
23,115 $

Így nézne ki egy exobolygó mélyén bugyogó, izzó folyékonyfém-lávafolyam (videó)

Fotó: Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. március 22. - 11:42

Miközben még egyetlen alkalommal sem láthattunk kitörni egy fémvulkánt, kutatók laboratóriumi körülmények között leszimulálták, mire számíthatnánk egy esetleges űrbéli katasztrófa során.

Az úgynevezett ferrovulkanizmust még egyszer sem sikerült megfigyelniük a kutatóknak, ezért elhatározták, laborban megalkotják a folyamat tökéletes mását – olvasható a Nature tudományos folyóirat legújabb számában.

Soron kívül A Mol átvállalta a költségeket, ismét jöhet a kőolaj a Barátság vezetéken keresztül

A North Caroline State Egyetem tudósai a lapban szerdán publikált tanulmányban különleges kísérleteik eredményeiről számoltak be, amelyekkel meg lehetne magyarázni, miként képződtek a fémtartalmú exobolygók és aszteroidák.

Habár elsőre azt hihetnénk, hogy a kisbolygókon lévő tűzhányók a Földön lévő kúp alakú hegyekhez hasonlatosan merednek az égbe, ez egyáltalán nincs így, ugyanis például a Psyche aszteroidához hasonló űrsziklákon szimpla kőzetfoltokból áradhat ki a láva a felszínre.

A fémlávafolyamok tesztelése során a geológusok rájöttek, hogy a magma tízszer gyorsabban folyt szét és oldódott fel a sekélyebb csatornákban, mint az átlagos kőzet, ezáltal nem tudott hegyekké formálódni.

Fontos megjegyezni, hogy a modell csupán egy hozzávetőleges becslés, a valóságban ennél eltérőbb és sokkal komplexebb procedúrák történhetnek az exobolygók felületén, ezért végső következtetéseket csak akkor vonhatnának le, ha közvetlenül ezen égitesteket vizsgálnák meg tüzetesebben.

Mivel azonban ezeket a Naprendszeren kívüli bolygókat kizárólag űrszondákkal lehetne górcső alá venni, távolságuk miatt pedig jelenlegi technológiai korlátaink miatt elérhetetlenek, ezért jó alapot szolgáltatnak a kísérletek arra, hogy megismerjük a szóban forgó kietlen tájakat.