Így nézne ki egy exobolygó mélyén bugyogó, izzó folyékonyfém-lávafolyam (videó)

Fotó: Unsplash
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Miközben még egyetlen alkalommal sem láthattunk kitörni egy fémvulkánt, kutatók laboratóriumi körülmények között leszimulálták, mire számíthatnánk egy esetleges űrbéli katasztrófa során.

Az úgynevezett ferrovulkanizmust még egyszer sem sikerült megfigyelniük a kutatóknak, ezért elhatározták, laborban megalkotják a folyamat tökéletes mását – olvasható a Nature tudományos folyóirat legújabb számában.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

A North Caroline State Egyetem tudósai a lapban szerdán publikált tanulmányban különleges kísérleteik eredményeiről számoltak be, amelyekkel meg lehetne magyarázni, miként képződtek a fémtartalmú exobolygók és aszteroidák.

Habár elsőre azt hihetnénk, hogy a kisbolygókon lévő tűzhányók a Földön lévő kúp alakú hegyekhez hasonlatosan merednek az égbe, ez egyáltalán nincs így, ugyanis például a Psyche aszteroidához hasonló űrsziklákon szimpla kőzetfoltokból áradhat ki a láva a felszínre.

A fémlávafolyamok tesztelése során a geológusok rájöttek, hogy a magma tízszer gyorsabban folyt szét és oldódott fel a sekélyebb csatornákban, mint az átlagos kőzet, ezáltal nem tudott hegyekké formálódni.

Fontos megjegyezni, hogy a modell csupán egy hozzávetőleges becslés, a valóságban ennél eltérőbb és sokkal komplexebb procedúrák történhetnek az exobolygók felületén, ezért végső következtetéseket csak akkor vonhatnának le, ha közvetlenül ezen égitesteket vizsgálnák meg tüzetesebben.

Mivel azonban ezeket a Naprendszeren kívüli bolygókat kizárólag űrszondákkal lehetne górcső alá venni, távolságuk miatt pedig jelenlegi technológiai korlátaink miatt elérhetetlenek, ezért jó alapot szolgáltatnak a kísérletek arra, hogy megismerjük a szóban forgó kietlen tájakat.