Clouds
21 Budapest
Dollár
360,12 Ft
Euró
390,39 Ft
Font
444,83 Ft
Bitcoin
23,050 $

Hosszú hónapokig megmaradnak az antitestek a koronavírusból felépült páciensek szervezetében

Egészség/Életmód
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Science Immunology tudományos folyóiratban közzétett legújabb tanulmányból kiderült, hogy a Sars-CoV-2 vírussal szemben kiválasztott antitestek a fertőzés után akár három hónapig a véráramban lehetnek.

A Science Immunology tudományos folyóiratban közzétett legújabb tanulmányból kiderült, hogy a Sars-CoV-2 vírussal szemben kiválasztott antitestek a fertőzés után akár három hónapig a véráramban lehetnek.

Soron kívül Tizennégy, a tikriti mészárláshoz köthető személy kivégzésére készül Irak

A tanulmány készítői, a Torontói Egyetem tudósai több száz páciensen végrehajtott teszteket összegezve vonták le a végső következtetéseiket, miszerint a koronavírus-specifikus IgG antitestek a vérből és nyálból származó mintákban hosszú ideig fennmaradhatnak, ami azt jelenti, az immunrendszer erélyes választ adhat a COVID-19 fertőzésre.

A kutatók rájöttek, hogy míg a vírus tüskefehérjéjén található receptorkötő domént megtámadó IgA és IgM antitestek rohamos pusztulásnak indultak, az IgG antitestek alapvetően stabilak maradtak még 105 nappal a tünetek felbukkanása után is 402 vizsgált COVID-19 betegnél.

A koronavírus-páciensek szervezetében a szimptómák megjelenésétől számított 16-30 napon belül érte el az IgG antitestek szintje a maximumot mind a nyálban, mind a vérben. Habár a kutatócsapat elismerte, még rengeteg a megválaszolatlan kérdés az ellenanyagokkal kapcsolatban, a hatékony vakcinák fejlesztésében elengedhetetlen szerepet játszhat a felfedezésük.

Egy másik tanulmányban, amelyet bostoni kutatók írtak, 343 koronavírusos beteg vérmintáit vizsgálták 122 nappal a tünetek első megjelenése után, majd 1 548 kontrollmintával vetették őket össze.

Az eredmények alapján kiderítették, hogy az IgM és az IgA szintek tetőzései rövid életűnek bizonyultak, és 49-71 nap múlva visszaesést tapasztaltak, miközben az IgG csak 90 nap után kezdett el lebomlani. Bebizonyították azt is, hogy a szóban forgó pácienseknél az IgG antitestek szintje még négy hónap múlva is magas értékeket mutatott.

Még arra is sikerült rájönniük a bostoni kutatóknak, hogy azoknál a személyeknél, akiknél magas IgA és IgM immunválaszt azonosítottak, két hónapon belül legnagyobb valószínűséggel elkaphatják a COVID-19 fertőzést, ha nem védekeznek megfelelően a kórokozóval szemben.