“A holokauszt egy átverés volt” – vetítették ki a svéd zsinagógára a holokauszt konferencia alatt

Emmanuel Macron francia elnök videoösszeköttetésen keresztül vesz részt a holokauszt megemlékezéssel és az antiszemitizmus elleni fellépéssel foglalkozó Malmõi Nemzetközi Fórumon 2021. október 13-án. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jonas Ekstromer
not image

Borbély Fanni

2021. október 17. - 21:04

A kivetítés a malmői zsinagógán és más svédországi városok épületein volt látható a holokauszt emlékéről és az antiszemitizmus elleni küzdelemről szóló malmői nemzetközi fórum napján.

A svéd rendőrség vizsgálja, hogyan vetítették ki a “a holokauszt átverés volt” feliratot Malmö fő zsinagógájára, miközben a városban nemzetközi fórumot tartottak az antiszemitizmus elleni küzdelemről. A kivetítés a malmői zsinagógán és más dél-svédországi városok épületein volt látható szerda este, az antiszemitizmus elleni küzdelemről szóló malmői nemzetközi fórum napján.

A rendőrség gyűlölet-bűncselekményként kezeli az ügyet – jelentette a Dagens Nyheter című svéd lap. A Dagens Nyheter szerint a Nordic Resistance Movement, egy neonáci csoport vállalta a felelősséget az incidensért. A konferenciára több tucatnyi ország államfői és más prominens kormányzati tisztségviselők érkeztek egy olyan városba, amely az antiszemitizmus magas arányáról ismert.

Izrael 2009-es gázai csapásai antiszemita támadások hullámát váltották ki Malmőben, ahol akkor több mint 1000 zsidó élt. Ilmar Reepalu polgármester akkor úgy reagált, hogy utasította a helyi zsidó közösséget, hogy határolódjon el Izraeltől, ami sokakban azt a benyomást keltette, hogy az áldozatokat hibáztatja. Svédország harmadik legnagyobb városának zsidó közössége azóta mintegy 500 főre apadt.

A szerdai zsinagógai incidens ellenére Katharina von Schnurbein, az Európai Bizottság antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó koordinátora pénteken a Jewish Telegraphic Agency-nek azt mondta, hogy szerinte a konferencia azt mutatja, hogy “a változás lehetséges”.

“Az a tény, hogy a konferencia Malmőben zajlott, azt üzeni, hogy az ilyesmit nem fogadjuk el, és szembeszállunk vele”

– mondta von Schnurbein.

A konferencián bemutatta az Európai Bizottság által október 5-én közzétett új stratégiai tervet az antiszemitizmus elleni küzdelemről és az európai zsidó élet előmozdításáról. Bár a terv nem tartalmaz költségvetést, von Schurbein elmondta, hogy “különböző elemei több millió eurós támogatásban részesülnek az elkövetkező időszakban”. A terv céljai között szerepel az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények dokumentálására és bejelentésére szolgáló, Európán átívelő módszertan felállítása – számolt be a Jerusalem Post.