Egy lépéssel közelebb kerültünk a NASA Hold-rakétájának kilövéséhez

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 28. - 11:57

A hosszú, közel egy évtizedes csúszást követően végre elkészült az amerikai űrhivatal Space Launch System (SLS) nevű hordozórakétája.

Az SLS az ambiciózus Artemis-program első üdvöskéje, melynek révén az előzetes tervek szerint 2024-ben ismét ember léphet a Hold felszínére. A több milliárd dolláros ráfordítással realizált projektet többször is el kellett halasztaniuk, végül 2021-re sikerült helyrerázniuk magukat, és végre teljes egészében elkészült az SLS, ami jelenleg a Kennedy Űrközpont High Bay 3 hangárjában pihen.

A NASA Twitter-bejegyzéséből megtudhattuk, a héten az első komputeres teszteket fogják lebonyolítani, melyek során ellenőrzik, miként funkcionálnak az üzemanyag- és energiaellátáshoz, valamint a hűtési rendszerhez kapcsolódó kommunikációs vonalak, és ha valami probléma adódna, még időben orvosolni tudják azokat.

Az SLS masszív, közel 43 méter magas tartályaiban folyékony hidrogén és oxigén található, amelyek az egység fő hajtóanyagai, így a kordában tartásuk rendkívül fontos, hiszen egyetlen apró hiba is végzetes lehet, és felrobbanthatja a szerkezetet.

A rakéta első tesztrepülését egyébként már 2012-ben végre szerették volna hajtani, azóta viszont folyamatos csúszások jellemezték a fejlesztéseket, így még nyolc évet kellett várni a projekt megvalósítására.

A NASA a SpaceX közreműködésében 2024-ben indíthatja el ötven év után az újabb emberi Hold-küldetést, az Artemis III missziót, miközben az SLS révén az Artemis I program indulása várhatóan 2022 első negyedévében lesz esedékes.