Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,02 Ft
Euró
393,85 Ft
Font
457,29 Ft
Bitcoin
66,124 $

HIV-vírus elleni harc: biztató kísérleteket végeztek amszterdami kutatók

Ugyanakkor a tudósok hangsúlyozták, munkájuk továbbra is csak koncepcióbizonyítás.

Fotó: Unsplash
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az amszterdami egyetem kutatói sikeresen kiirtották a HIV-vírust a fertőzött sejtekből, mindezt pedig a Nobel-díjas CRISPR génszerkesztő technológia segítségével hajtották végre. Legfőbb céljuk most az, hogy az ollószerű technológiával képesek legyenek teljesen megszabadítani a szervezetet a vírustól, bár ehhez még nagyon sok munkára és időre van szükség.

Mint kiderült, a kísérletben részt vevő három önkéntes 48 héttel a beavatkozás után nem tapasztalt semmilyen komolyabb mellékhatást – számolt be a 444.hu a BBC cikke alapján. Abban megjegyzik: a meglévő HIV-gyógyszerek meg tudják állítani a vírust, de nem képesek kiirtani azt. A kutatók ugyanakkor kiemelték, munkájuk továbbra is csak koncepcióbizonyítás.

Ez pedig azt is jelenti, hogy nem lesz egyhamar gyógymód a HIV ellen. Dr. Jonathan Stoye, a londoni Francis Crick Intézet vírusszakértője hozzátette, a vírus eltávolítása az összes sejtből rendkívül nagy kihívás. „A kezelés hosszú távú mellékhatásai továbbra is aggodalomra adnak okot” – nyilatkozta nemrégiben.

A legtöbb HIV-fertőzöttnek élethosszig tartó antiretrovirális kezelésre van szüksége, ha pedig abbahagyják ezeknek a gyógyszereknek a szedését, a lappangó vírus újra támadhat, és ismét problémákat okozhat – írják. Néhányan látszólag „meggyógyultak”, miután rákbetegségüket agresszív terápiával kezelték, amely kiirtotta a fertőzött sejtjeik egy részét.

Ez az eljárás azonban soha nem javasolt pusztán a HIV-fertőzés kezelésére – fűzik hozzá a cikkben. Korábban azt is megírtuk, hogy csodával határos módon a rákot és a HIV-et is legyőzte egy amerikai férfi, Paul Edmonds, akinek orvosa abban bízik, hogy a jövőben másoknak is segíthetnek majd ily módon.