Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
368,91 Ft
Euró
392,84 Ft
Font
459,34 Ft
Bitcoin
66,762 $

Áldozatokra bukkantak a hatalmas baltimore-i híd összeomlását követően

Két áldozatra bukkantak a keresőbúvárok azt követően, hogy kedden összeomlott egy hatalmas híd Baltimore-ban.

Fotó: Az amerikai Országos Közlekedésbiztonsági Hivatal (NTSB) videójárólkészített képen a baltimore-i Francis Scott Key híd acélszerkezetének roncsai alá szorulva vesztegel a Dali konténerszállító hajó 2024. március 27-én. Március 25-én éjjel a teherhajó egy acél tartóoszlopnak ütközött, és a híd összeomlott. Az ott dolgozó nyolc karbantartó munkás közül kettőt kimentettek, hatan életüket vesztették. MTI/AP/NTSB
Észak-Amerika

Hujber Dávid

Szerkesztő
TÉMÁK

Mint arról korábban beszámoltunk, összeomlott egy hatalmas híd kedden az amerikai Baltimore-ban, aminek áldozatai is vannak. Óriási a kár a helyszínen, rengeteg pénzbe fog kerülni a híd újjáépítése, de jelenleg minden arról szól, hogy megtisztítsák a területet a rengeteg és hatalmas törmelékektől.

A hivatalos tájékoztatás szerint összesen hatan tűntek el, és nincs esély arra, hogy bárki élve kerüljön elő. Két áldozatot már megtaláltak, akik egy furgonban ültek, ott érte őket utol a halál a szerencsétlenségben. A híd központi elemének roncsa közelében bukkantak rá a furgonra, benne a két áldozattal. Soron kívül Elképesztő teljesítmény: Milák a világ idei harmadik legjobb idejével nyert 100 méter pillangón

A két férfi mellett még négy embert keresnek, akik valószínűleg szintén azonnal életüket veszthették. A halálos áldozatok többség latin-amerikai születésű munkás volt, akik az éjszaka folyamán a híd útfelületét javították. Akkor következett be a tragédia, amikor a Francis Scott híd munkásai szünetet tartottak, emiatt tartózkodtak a járműben.

Szerdán a Fehér Ház sajtótájékoztatóján Pete Buttigieg szövetségi közlekedésügyi miniszter arról beszélt, hogy a híd újjáépítése „nem lesz egyszerű és olcsó, valamint hosszú folyamatra kell számítani. A munka menetével kapcsolatban elmondta, hogy először a híd roncsait távolítják el, majd a katasztrófát okozó hajót. Hozzátette, hogy Baltimore kikötőjének újranyitásának időpontját egyelőre nem látni, a hídomlás miatt mintegy 100 millió dollár értékű áru rekedt a kikötőben – írja az MTI az összefoglalójában.

Tucatnyi hajó vesztegel a kikötőben

A történtek miatt tucatnyi kereskedelmi hajóról tudni, amik nem távozhatnak a kikötőből, míg a balesetben érintett konténerszállító legénysége továbbra is a fedélzeten tartózkodik, együttműködve a hatóságokkal. A hajótestet már átvizsgálták, de nem találtak rajta vízszint alatti sérülést, és veszélyes anyag sem került a tengerbe, annak ellenére sem, hogy a 4700 konténerből 56 veszélyes küldeményként lett regisztrálva.

Szintén szerdán Jannet Yellen pénzügyminiszter pontosította Joe Biden elnök keddi szavait, miszerint szándéka szerint a szövetségi költségvetés az újjáépítés minden költségét állni fogja. A pénzügyminiszter az MSNBC televíziónak többi között úgy nyilatkozott, hogy a kétpárti kongresszusi támogatással elfogadott infrastrukturális beruházásokról szóló törvény potenciálisan segítség lehet, és hozzátette, hogy a biztosítási összegek is hozzájárulhatnak a helyreállításhoz.

Wes Moore,kormányzó szerdai sajtótájékoztatóján a hídszerencsétlenség gazdasági hatását „globális válságnak” nevezte, mert nem csak az ország, hanem a világ gazdasága is függ Baltimore tengeri kikötőjétől, ami az Egyesült Államokban a legtöbb autót és mezőgazdasági felszerelést továbbító kikötő.

Liner/MTI