Clouds
21 Budapest
Dollár
357,31 Ft
Euró
384,48 Ft
Font
437,06 Ft
Bitcoin
27,693 $

Háziorvosokat is berendelhetnek kórházi munkára

Veszprém, 2021. március 23. A koronavírus elleni Pfizer-BioNTech vakcinák újabb szállítmányát csomagolja ki a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház kórházhigiénikus munkatársa 2021. március 23-án. MTI/Vasvári Tamás
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Kedd este a Koronavírus Sajtóközpont közölte, a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a járványügyi vészhelyzet idejére.

Az Infostart tudósításából kiderült, hogy a fentiekről szóló kormányrendelet már a Magyar Közlönyben is megjelent, amelyben arról írnak, hogy nemcsak az önkormányzati szakrendelők kerülnek a megyei és centrumkórházak irányítása alá, hanem a háziorvosok is.

Soron kívül Saját otthonukban fojtottak meg egy anyát és két kisfiát

A háziorvosin kívül a további szakképzettséggel rendelkező szakembereket is kirendelhetik kórházi munkára, ha azt a helyzet indokolja.

Az új törvény a következőképpen fogalmaz:

“Az R1. 2. § (1) bekezdés e) pontja szerinti irányító megyei intézmény hatásköre – a koronavírus elleni védőoltási tevékenység szervezése és a mentési tevékenység kivételével – az R1.-ben meghatározottakon túl kiterjed az illetékességi területén valamennyi egészségügyi tevékenység irányítására a rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél működtetett egészségügyi szolgáltató által végzett rendvédelmi alapellátásba tartozó tevékenység kivételével. Így különösen

a, sürgősség esetén – az illetékes városi intézmény egyidejű értesítése mellett – gyakorolja a járóbeteg-szakellátó egészségügyi szolgáltatók működésével összefüggésben az (1) bekezdésben meghatározott jogosultságokat,

b, a háziorvosi szolgáltatók tekintetében szakmai irányítási jogot gyakorol,

c, a háziorvosi szakképzettség mellett egyéb szakképzettséggel rendelkező háziorvosokat – a védőoltási tevékenység sérelme nélkül – a megyén belül működő, fekvőbeteg- vagy járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményhez kirendelheti.

Egyelőre nem világos, mit takarhat a “védőoltási tevékenység sérelme nélkül” kifejezés a védőoltások megszervezését végző háziorvosok esetében.