A harmadik oltás 75 százalékos védelmet nyújt az omikronnal szemben

Fotó: Unsplash/Fursion Medical Animation
not image

Borbély Fanni

2021. december 11. - 22:50

Megérkezett az első nagyobb vizsgálat eredménye, mely szerint a két oltás sajnos nem lesz elegendő az omikron variáns leküzdéséhez.

A brit egészségügyi hatóság által pénteken közzétett kutatási eredmények alapján az először Dél-Afrikában detektált, omikron névre keresztelt új variáns ellen okvetlen szükséges a harmadik, azaz emlékeztető oltás felvétele, mely akár 70-75 százalékkal is csökkentheti a tünetek kialakulásának esélyét.

A BBC által szemlézett tanulmányt 581 omikronnal fertőzött beteg vizsgálatával végezték, s kiderült, hogy az új, sokkal gyorsabban fertőző omikron variáns ellen nem nyújt elegendő védelmet a két dózis oltás. Fontos megjegyezni, hogy a két adag oltás szinte egyáltalán nem véd ellene: az AstraZenecával oltottak esetében drasztikus mértékben, míg a Pfizerrel oltottak esetében pedig szintén jelentősen csökkent a védettség.

Az első kutatási eredmények alapján tehát mindenképpen érdemes felvenni a harmadik oltást is, hiszen egyelőre nem áll rendelkezésre pontos adat arra vonatkozóan, hogy az omikron mennyivel fertőzőképesebb, és a fertőzés esetén milyen eséllyel alakul ki súlyos betegség. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Karikó Katalin bizakodóan tekint a jövőbe, és rövidesen megjelenhetnek az omikron-specifikus oltóanyagok.