A harmadik dózis mRNS-vakcina hatékony védelmet nyújt az omikronnal szemben

Fotó: Unsplash/Mika Baumeister

Szabó Kata

2021. december 23. - 09:48

Több tanulmány is hasonló következtetésre jutott: három oltás szükséges a vírus elleni hatékony védekezéshez.

Egy szerdán megjelent dán tanulmány szerint a Pfizer és a Moderna oltóanyagainak harmadik adagja jelentősen megnöveli az idős emberek védettségét az omikronnal szemben. Az egyelőre szakértői értékelés nélküli kutatás az mRNS technológia hatékonyságát vizsgálta az új vírusvariáns ellen.

A vizsgálatot végző hatóság 3 millió dán adatait elemezte, amelyeket november 20. és december 12. között gyűjtöttek össze. Azok, akik a közelmúltban kapták meg második adag Pfizer vakcinájukat, 55,2 százalékkal, Moderna esetén pedig 36,7 százalékkal bizonyultak védettebbnek az omikronnal szemben a be nem oltott lakosokhoz képest.

A Reuters által szemlézett tanulmány szerint a védettség öt hónappal később csökkenni is kezdett, méghozzá gyorsabban, mint a korábbi delta verzió esetén. Amennyiben azonban a páciens felvette a harmadik Pfizer oltást, a 60 év felettiek körében 54,6 százalékra állt vissza a védettség azokhoz képest, akik csak két adagot kaptak.

Az adatok megerősítik a nemrég készült brit tanulmány megállapításait, ami az omikron elleni védettség gyors csökkenését mutatta ki az idő múlásával. Ez a kutatás is arra a következtetésre jutott, egy harmadik Pfizer oltás szükséges a vírus elleni hatékony védekezéshez.

„Az omikron esetek exponenciális növekedésének fényében ezek az eredmények rávilágítanak az oltások és emlékeztető oltások tömeges bevezetésének szükségességére”

– összegezték a kutatók.