Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,75 Ft
Euró
393,53 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
64,253 $

Halálunk után is aktív marad az agy bizonyos része

Az úgynevezett zombi géneknek köszönhetően az agysejtek a halál beállta után még órákon keresztül növekedhetnek.

...svg content...Fotó: Wikimedia Commons/Hikmet Gümüş
Tudomány
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Egészen morbid belegondolni, hogy az agyunk halálunk bekövetkezte után is működésben marad, azonban attól nem kell tartanunk, hogy a holtak valamilyen úton-módon horrorfilmeket megszégyenítő módon feltámadnának, és elpusztítanák az emberiséget.

A chicagói Illinois-i Egyetemkutatói a Nature Scientific Reports tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban arról írnak, hogy a legutóbbi vizsgálataik során kiderítették, az agyi szövetminták jelentős aktivitást mutattak még úgy is, hogy a sejtekbe már nem áramlott vér. Soron kívül Kiderült, mely egyetemre volt a legnehezebb bekerülni

A tudósok rájöttek, hogy az agyban található gliasejtek még annak ellenére sem álltak le a növekedésben, amikor az őket övező szövetek már régen elhaltak, sőt nagyobb intenzitással duzzadni kezdtek.

Dr. Jeffrey Loeb, az Illinois-i Egyetem neurológiai és rehabilitációs központjának elnöke elmondta, egyáltalán nem tartja meglepőnek a jelenséget, mivel a gliasejtek halál után is végzik a dolgukat, hiszen felmérik a helyzetet, és meggátolják a gyulladás kialakulását annak ellenére is, hogy megszűnt az oxigénellátás.

Egyedül a patológusok számára okozhat gondot a gliasejtek életben maradása, mivel az olyan neurodegeneratív rendellenességek esetében, mint például az Alzheimer-kór, nehezebben tudják boncolás során begyűjteni a szükséges szöveteket a szakemberek.

„Mindez nem jelenti azt, hogy el kéne dobnunk a kutatások szempontjából kulcsfontosságú szöveteket, csupán figyelembe kell vennünk a változásokat sejtszinten, így le tudjuk csökkenteni a gliasejtek negatív hatásait” – magyarázta Loeb.

Újabb pénzmegvonás jöhet a szuverenitásvédelmi törvény miatt

A brüsszeli testület vizsgálja a lehetőséget.

Őrületesen sok pénzt ajánlottak a szaúdiak a Real Madrid sztárjának

Minden követ megmozgatnak a szaúdiak, hogy Toni Rüdiger is áttegye a székhelyét a Közel-Keletre, ahol királyként élhetne.