Ultrahanggal irányítható az emberi agy

Fotó: Unsplash
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Kutatóknak sikerült előállítani egy olyan módszert, melynek segítségével valós időben befolyásolhatják az agy működését, pusztán egy egyszerű ultrahang-készüléknek köszönhetően.

A Caltech mérnökei ultrahanggal figyelték meg, miként áramlik a vér az agy különböző területeire, majd hamar rájöttek, hogy az érintett neurális régiókat minden egyes pillanatban érintette a vérfolyam – olvasható a Neuron tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

A felfedezést követően főemlősökből származó adatokat tápláltak be a rendszerbe, és kiderítették, hogy a véráram nemcsak hogy párhuzamban állt korábbi előrejelzéseikkel, hanem azt is el tudták érni, hogy prognosztizálják, éppen milyen mozdulatokat és lépéseket szándékozhat megtenni a vizsgált állat.

A neurális képalkotással új dimenziók kapui nyílhatnak meg az agyi komputeres interfészek technológiái előtt, hiszen az ultrahangos eljárás sokkal biztonságosabb lehet azokhoz az egységekhez képest, melyeket például koponya alá kell beültetni a megfelelő működéshez.

Az ultrahanggal nem kellene implantátumokkal és elektródákkal megzavarni az agyhullámokat, valamint a sebészeti beavatkozásokat is elfelejthetjük, így elkerülhető a páciensek súlyos epilepsziás rohama is, melynek veszélye az ilyen műtétek során fennállhat.

Az ultrahangnak hála kár 100 nanométeres skálában vizsgálhatják meg az agy szerkezetét, ami körülbelül akkora, mint az emberi hajszál egytizede, ez pedig komoly előrelépésként értékelhető.

„A funkcionális ultrahang-képalkotással tízszer pontosabb és érzékenyebb felvételeket készíthetünk a hagyományos MR-hez képest. Ha minden jól alakul, a jövőben a tudatunkkal irányított szerkezeteket is ezzel a technológiával láthatják el” – olvasható a tanulmányban.