Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
356,57 Ft
Euró
386,03 Ft
Font
449,51 Ft
Bitcoin
62,687 $

Halálos kórokozókat szállítottak Vuhanba egy kanadai laborból – aggasztó részleteket közöltek

A CBC News értesülései szerint még bőven a koronavírus-járvány kitörése előtt, 2019 elején nagy mennyiségű vírusszállítmányt kapott a Vuhan Virológiai Intézet a kanadai Winnipeg Mikrobiológiai Laboratóriumból.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A CBC News értesülései szerint még bőven a koronavírus-járvány kitörése előtt, 2019 elején nagy mennyiségű vírusszállítmányt kapott a Vuhan Virológiai Intézet a kanadai Winnipeg Mikrobiológiai Laboratóriumból.

Ha ez a tény önmagában nem lenne elég aggasztó, a szállítmány kettő nagyon súlyos, esetenként halálos vírust tartalmazott: a Henipavírust és az Afrikát tizedelő Ebola-vírust. Soron kívül Jön a várva várt Ferencváros-Paks Magyar Kupa döntő, élőben adja a tv

A kanadai hatóságok elmondása szerint a laboratóriumok közötti szállítmány egyáltalán nem köthető a koronavírus kitöréséhez, mégis történtek aggasztó fejlemények: a kórokozók exportálásáért felelős kutatót a CBC szerint maga a rendőrség vitte el, míg biztonsági szabályszegések miatt két tudóst és diákjait kitiltották a laboratóriumból.

Ennek kapcsán Eric Morrisette a kanadai közegészségügyi hatóságok egyik szóvivője úgy fogalmazott, hogy a hivatali vizsgálat egyáltalán nem hozható összefüggésbe a vuhani labornak juttatott vírusmintákkal, ugyanis azokat tudományos kutatás céljára adták át a kínai szakértőknek.

Ezt az érvet azonban Amir Attaran jogászprofesszor, és az Ottawai Egyetem epidemiológusa nem tudja elfgoadni, egyenesen odáig ment, hogy szerinte a nyilvánosságra hozott információk rendkívül riasztóak, és akár „életveszélyesek” is lehetnek.

„Van egy olyan tudósunk, akit a rendőrség személyesen távolított el az egyik legbiztonságosabban őrzött laboratóriumból, és Kanada valamilyen oknál fogva nem hajlandó nyilvánosságra hozni ennek az okát”, mondta Attaran, aki úgy véli, nagyon gyanús ez az egész történet, és az azt övező titkolózás.

„Egy dolgot biztosan tudunk, mielőtt eltávolították őt, a Föld egyik leghalálosabb vírusát és annak különböző variánsait Kínába küldte, méghozzá egy olyan laboratóriumba, ami nem éppen veszélytelen kísérleteket végez, és még a kínai katonasággal is szoros kapcsolatban van”

Az Attaran által említett kísérletek pedig tényleg nagyon kockázatosak: megfogják a természetes kórokozót, és laboratóriumi körülmények között mutálják különböző módszerekkel. Ezt szimplán azért csinálják, hogy megnézzék, halálosabbá vagy fertőzöttebbé vált-e a kórokozó. Attaran is kiemeli, hogy sok ország tartózkodik az ilyen típusú kísérletektől, mivel túl veszélyesek.

Az epidemiológusa ennek kapcsán úgy fogalmaz, nagyon csalódott, hogy a kanadai kormány ilyen veszélyes kórokozókkal látta el a kínai labort, szerinte „nem kell ahhoz nagy géniusznak lenni, hogy felismerjük, ez nagyon nem volt egy bölcs döntés”.

Az elmúlt hónapok során a vuhani víruslaboratórium volt az a törésvonal, ami mentén megromlott Washington és Peking viszonya, ugyanis az amerikai elnök és kabinetjének tagjai többször említették, hogy a koronavírus sem a természet eredménye, hanem az említett laboratóriumból szabadult ki.

Kapcsolódó hír:

https://liner.hu/nagy-adag-vedooltassal-fogja-ellatni-europat-a-brit-gyogyszergyar/

Szentkirályi csak fogja a fejét Karácsony hajós ötlete láttán

Szentkirályi Alexandra nagyon nem elégedett azzal a tervvel, amit a hajókkal tervezhet csinálni Karácsony Gergely Budapesten.