Ha bekövetkezik egy napvihar, globálisan leáll az internet

Fotó: NASA
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 21. - 01:47

Valószínűleg olyan napvihar éri el a Földet, amely képes tönkretenni a műszaki infrastruktúrát, és az “internet apokalipsziséhez” hasonló hatalmas fennakadást okozhat – derült ki egy kutatási jelentésből.

A napvihar során a Nap töltött részecskéket sugároz a Föld felé, mely egy friss kutatás szerint egy időre leállíthatná az internetet, a kutatás eredményei szerint pedig az Egyesült Államokban az internet egynapos megszakadásának gazdasági hatása 7 milliárd dollárra lenne becsülhető.

A kutatásban Sangeetha Abdu Jyothi, a Kaliforniai Egyetem munkatársa megjegyezte, hogy a helyi és regionális internetes infrastruktúrát a szélsőséges napviharok során csak kis mértékben fenyegetné kár, mivel ezek többnyire optikai szálakat használnak.

Jyothi a múlt héten a SIGCOMM 2021 adatkommunikációs konferencián elárulta, hogy ha valóban bekövetkezik egy hatalmas napvihar, akkor az gyökeresen átalakíthatja a digitális világot. A WIRED-nek adott interjújában Abdu Jyothi rámutatott, hogy a világ nincs felkészülve a következményekre.

“Az infrastruktúránk nincs felkészülve egy nagyszabású napviharra. Nagyon kevés fogalmunk van arról, hogy milyen mértékű lenne a kár”

– magyarázta.

A kutatók azt is elmondták, hogy a tenger alatti optikai kábelek összekötésére használt átjátszók is leállhatnak egy napvihar során. Ez elég lenne ahhoz, hogy az internet leálljon azon felhasználóknál, akik csak a tenger alatti kábelekből érkező internetre támaszkodnak – írja a Sputnik News.

Súlyos napviharokra már volt példa a történelemben 1859-ben, és 1921-ben, a legutóbbi, pedig 1989-ben történt, mikor a vihar a Hydro-Quebec elektromos hálózatát is megbénította, és kilenc órás áramkimaradást okozott Kanada északkeleti részén.