Gyűrűvé formálódtak a Föld körül keringő űrszemétmaradványok

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. november 25. - 22:30

Kutatók szerint bolygónk a világűrből nézve hamarosan úgy nézhet majd ki, mint a Szaturnusz, egyetlen különbség csupán az lesz, hogy nem kőzetekből, hanem űrhulladékból fog állni a gyűrű.

Azzal, hogy már magánvállalatok is beszálltak az űrversenybe, tovább romlott az űrszemét problematikája, amire tökéletes, egyben elrettentő példa, hogy az elmúlt fél év során legalább három alkalommal történt meg, hogy majdnem katasztrófát idéztek elő a Nemzetközi Űrállomáson a Föld körül szabadon keringő törmelékek.

A Utahi Egyetem professzora, Jake Abbott szerint olyannyira súlyos helyzettel állunk szemben, hogy a bolygónk hamarosan a Szaturnuszra fog hasonlítani, ugyanis a gravitációs erők hatására gyűrűvé állhatnak össze az űrszemétdarabkák – írta a The Salt Lake Tribune hírportál.

Az Európai Űrügynökség becslései alapján nagyjából 170 millió darab űrhulladék repked Föld körüli pályán, közülük mintegy 670 ezer 2 centiméternél is nagyobb átmérővel rendelkezik.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

A SpaceX az elmúlt években egyre intenzívebben hódította meg a világűrt, legyen szó éppen a Starlink műholdak kibocsátásáról, vagy éppen az ISS-re űrhajósokat szállító Crew Dragon-misszióról, melyek során rengeteg törmelék került a Föld vonzáskörzetébe.

Tudósok most azon dolgoznak, hogy valahogyan meg lehessen oldani a problémát, Abbott például úgy gondolja, mágnesekkel kellene összegyűjteni a fémdarabokat, ezáltal megtisztíthatnák az univerzumot a veszélyes űrhulladékoktól.

Egy speciális, elektromos árammal ellátott robotkarral elérhetnék, hogy az űrszemetet célzottan a szerkezethez vonzzák, ezáltal könnyedén összeszedhetnék őket, bár az is igaz, hogy a teljes sikerhez óriási méretekkel rendelkező egységet kellene üzembe helyezni.