Clouds
21 Budapest
Dollár
344,61 Ft
Euró
369,21 Ft
Font
428,54 Ft
Bitcoin
25,754 $

Űrszemét-mentesítő programot indít az amerikai légierő

Illusztráció/SpaceX
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Több mint 1,5 millió dollárral támogatja az amerikai légierő a Nemzetközi Űrállomás környékén repkedő űrhulladék eltávolítására irányuló erőfeszítéseket.

A Wired magazin riportjából megtudhattuk, az Egyesült Államok védelmi tárcáját különös módon bosszantja az oroszok által nemrégiben végrehajtott fegyverkísérlet, mely során szándékosan kilőttek nagy hatótávolságú ballisztikai rakétával egy műholdat.

Soron kívül Eltűnt egy 17 éves bakonyoszlopi lány, a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Mindez nem okozna túlságosan sok fejfájást, ha maradéktalanul megsemmisítették volna az egységet, a valóságban viszont az történt, hogy apró darabjaira hullott a szatellit, a miniatűr fémszilánkok pedig eszméletlen sebességgel Föld körüli pályán kezdtek el száguldozni.

A közel 27 ezer km/h-ás sebességgel cikázó törmelékek olyannyira veszélyesek, hogy ha esetlegesen a Nemzetközi Űrállomással találkoznának, akkor végeláthatatlan károkat idézhetnének elő, nem mellesleg a fedélzeten tartózkodó űrhajósok életét is kockáztathatják.

A légierőnél abban bíznak, hogy a SpaceWERX névre keresztelt kezdeményezéssel újabb lendületet vehet az űrszemét-eltávolítási projekt, melynek révén gyakorlatilag ártalmatlanná tehetik a szóban forgó maradványokat, bár azt egyelőre még nem tudni, mindezt pontosan milyen módszerekkel érhetik el.

Tudósok és mérnökök egyöntetű véleménye szerint speciális lézerfegyverekkel iktathatják ki a törmelékeket, amit egy műholdra szerelhetnek fel. A technológia lényegében azon alapulna, hogy magas hőmérsékletre hevítenék a fémalkatrészeket, így felolvadnának, ezeket pedig egyszerűen begyűjtenék, vagy a Föld atmoszférája felé irányítanák, ahol könnyedén eléghetnek.