“Gyors és végzetes bosszú” – a tálibok halállistát vezetnek ellenségeikről

Fotó: Twitter/Spoils of war
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 20. - 19:36

A tálib harcosok állítólag listákat állítottak össze személyekről, miután tanulmányozták a védelmi és belügyminisztérium, valamint az afganisztáni Nemzeti Biztonsági Igazgatóság főhadiszállásának nyilvántartásait. A jelentés és a szemtanúk beszámolói szerint a tálibok informátorok hálózatát is igénybe veszik, hogy segítsenek nekik az “ellenségek” felkutatásában.

Miután átvették az ellenőrzést Kabul felett, a tálibok a jelentés szerint felkeresték a hírszerzés magas rangú tisztviselőinek házait. A tálibok házról házra jártak, és “letartóztatták és/vagy megfenyegették a célszemélyeket, majd családtagjaik megölésével vagy letartóztatásával fenyegették őket, hacsak nem adják meg magukat a táliboknak”.

Az egyik ilyen tisztviselő otthonában egy augusztus 16-án keltezett levelet hagytak, amelyben arra utasították a férfit, hogy jelentkezzen a harcosok katonai és hírszerzési bizottságánál Kabulban. A levélben figyelmeztették, hogy ha az illető nem működik együtt velük, akkor a családját “őrizetbe veszik és megbüntetik”. Az amerikai csapatok egy korábbi tolmácsát idézik, aki szemtanúja volt annak, hogy lelőttek egy férfit, akit azzal gyanúsítottak, hogy a külföldi erőknek dolgozott.

Ryan Rogers nyugalmazott tengerészgyalogos őrmestert a Fox News csütörtökön idézte, aki szerint a tolmács, akivel 2010-ben a Helmand tartományban folytatott harcok során dolgozott együtt, jelenleg Kabulban rekedt, és nem tud eljutni a repülőtérre, mivel a tálib harcosok nagy erőkkel keresik a volt afgán kommandósokat és tolmácsokat.

“Tegnap azt mondta nekem, hogy felakasztottak három parancsnokot (az afgán nemzeti hadsereg tagjait), akiket megtaláltak. És hogy annak a helynek a közelében, ahol ő rejtőzik, házról házra járnak, és hogy kiküldtek egy üzenetet, amelyben azt mondták, hogy terveik vannak az Amerikával együttműködő emberekkel”

– idézték.

Az RTA, az afgán közszolgálati műsorszolgáltató által Kandaharból közzétett felvételeken az út szélén szétszórt holttestek láthatóak, sokan a jelentések szerint afgán katonák és tisztviselők, akiket a tálibok öltek meg.

Mivel a jelentés szerint a tálibok fő célpontjai az afgán hadsereg és a rendőrség tagjai, a Pentagon tisztviselőit idézték, akik azt mondták, hogy evakuálják őket, ha el tudnak jutni a repülőtérre. A korábbi afgán tolmácsokkal ellentétben az afgán biztonsági erők tagjai nem tartoznak az amerikai kormány által létrehozott speciális vízumprogramok hatálya alá.

Az ENSZ számára készített bizalmas jelentés ellentmondani látszik a tálibok nyilvános ígéreteinek, miszerint a csoport nem fog bosszút állni azokon, akik támogatták az összeomlott kormányt és a külföldi erőket.

Zabihullah Mudzsahid tálib szóvivő kedden egy televíziós sajtótájékoztatón azt ígérte, hogy a felkelők biztosítani fogják Afganisztánt, de nem fognak bosszút állni azokon, akik a korábbi kormánnyal, illetve külföldi kormányokkal vagy erőkkel dolgoztak együtt.

“Biztosítjuk önöket, hogy senki nem fog az ajtójukhoz menni, hogy megkérdezze, miért segítettek”

– mondta.