Gyomorban található fehérje segíthet a fogyásban az elhízásban szenvedő betegeknél

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. május 7. - 17:12

Az Indiana Egyetem kutatói egy gyomorban előforduló proteinről kiderítették, hogy kísérleti egerekben képesek szabályozni a testzsír szintjét még a lehető legintenzívebb, zsírban gazdag étrend mellett is.

Az elhízás kétségkívül az egyik legjelentősebb egészségügyi probléma, ebben a civilizációs betegségben ugyanis a Föld lakosságának legalább egyharmada szenved, ami figyelmeztető jel lehet, hiszen a túlsúly magas vérnyomáshoz, szív- és érrendszeri problémákhoz, valamint diabéteszhez vezethet.

A legjobb ellenszere az elhízásnak, ha testtömegindexünket egészséges szinteken tartjuk, ehhez pedig rendszeres mozgás, valamint zöldségekben és gyümölcsökben, továbbá vitaminokba, illetve hasznos szénhidrátokban és fehérjékben gazdag diéta szükséges.

Mint kiderült, a bélflóra és az emésztőrendszer mikrobiótája is hozzájárulhat a természetes egyensúly fenntartásához, az Indiana Egyetem kutatói pedig a benne található egyik speciális fehérje, az úgynevezett gasztrokin-1 (GKN-1) proteint vizsgálták meg tüzetesebben.

Mivel ezt a proteint nagy mennyiségben választja ki a szervezet a gyomorban, ezért a tudósok már régóta azt feltételezték, hogy kulcsszerepet játszhat a testsúly és az természetes folyamatok szabályozásában. Ennek apropóján GKN1-gyel fecskendeztek be kísérleti rágcsálókat, majd különböző markereket, úgymint vércukorszintet, testzsírszintet, inzulinszintet, valamint gyulladásszintet figyeltek meg az állatoknál.

Rájöttek, hogy a kontrollcsoporthoz képest a GKN1 fehérjékkel kezelt egerek sokkal kisebb testsúllyal rendelkeztek, és testzsírszintjük is alacsonyabbnak bizonyult még abban az esetben is, ha állandó, magas zsírtartalmú diétában részesültek.

Bebizonyították azt is, hogy a GKN1 hiánya előrejelezheti a súlyos gyomorbántalmak és a gyomorrák kialakulását is, ezért érdemesnek tartják a jövőben célzott vérteszt alkalmazását azoknál a pácienseknél, akik hajlamosak lehetnek arra, hogy szervezetükből nagyobb koncentrációban kiürüljön ez a hasznos fehérje.