Clouds
21 Budapest
Dollár
367,09 Ft
Euró
392,70 Ft
Font
440,70 Ft
Bitcoin
22,972 $

Magasabb a mellékhatások kockázata az idősebb, több gyógyszert szedő betegeknél

Illusztráció. Forrás: Unsplash
Orvostudomány
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Egy Nagy-Britanniában megjelent tanulmány szerint azon idős betegeknél, akik tíz vagy több gyógyszert szednek, nagyobb eséllyel jelentkeznek a gyógyszerek mellékhatásai.

Előzmény:

 

Az idősebb nőknél nagyobb eséllyel jelentkeznek a receptre felírt gyógyszerek mellékhatásai, mint az idősebb férfiaknál és azon idős betegeknél, akik tíznél több gyógyszert szednek, még nagyobb ennek az esélye, derül ki egy kutatásból, ami egy brit háziorvosi folyóiratban jelent meg.

Soron kívül Hosszú távú gázvásárlási megállapodást köt a kormány Azerbajdzsánnal

A tanulmány szerint minden negyedik idős betegnél jelentkeztek a háziorvosuk által felírt gyógyszerek mellékhatásai, emiatt a háziorvosokat többen arra szólították fel, hogy a hatástalannak bizonyuló gyógyszereket ne írják fel, a több gyógyszert szedők felülvizsgálatait pedig nagyobb prioritásúként kezeljék.

A mellékhatások legtöbbször a magas vérnyomás és egyéb szívpanaszok elleni gyógyszerek, a tramadolhoz hasonló fájdalomcsillapítók és olyan antibiotikumok esetén jelentkeztek, mint az amoxicillin, írja a The Guardian.

A tanulmány 592, 70 év feletti beteget vizsgált 15 írországi praxisban, hat éven át. Minden negyediknél jelentkeztek mellékhatások, a tíz vagy több gyógyszert szedőknél ennek kockázata háromszor akkora volt, míg a nőknél 50%-kal nagyobb volt a veszély, mint a férfiaknál.

A kutatók elmondása szerint a tűnetek nagy része enyhe és múló volt, 11%-uk közepes súlyosságúnak tekinthető, míg nyolc beteget kórházba is kellett szállítani a mellékhatások miatt. Ez volt az első olyan kutatás, amely hasonló célból évekig figyelte idősebb betegek állapotát.