Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,05 Ft
Euró
392,76 Ft
Font
458,39 Ft
Bitcoin
61,279 $

Magasabb a mellékhatások kockázata az idősebb, több gyógyszert szedő betegeknél

Egy Nagy-Britanniában megjelent tanulmány szerint azon idős betegeknél, akik tíz vagy több gyógyszert szednek, nagyobb eséllyel jelentkeznek a gyógyszerek mellékhatásai.

Illusztráció. Forrás: Unsplash
Orvostudomány

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Előzmény:

 

Az idősebb nőknél nagyobb eséllyel jelentkeznek a receptre felírt gyógyszerek mellékhatásai, mint az idősebb férfiaknál és azon idős betegeknél, akik tíznél több gyógyszert szednek, még nagyobb ennek az esélye, derül ki egy kutatásból, ami egy brit háziorvosi folyóiratban jelent meg.

A tanulmány szerint minden negyedik idős betegnél jelentkeztek a háziorvosuk által felírt gyógyszerek mellékhatásai, emiatt a háziorvosokat többen arra szólították fel, hogy a hatástalannak bizonyuló gyógyszereket ne írják fel, a több gyógyszert szedők felülvizsgálatait pedig nagyobb prioritásúként kezeljék. Soron kívül Szentkirályi Alexandra: „Kiszabadítjuk Budapestet Gyurcsány fogságából”

A mellékhatások legtöbbször a magas vérnyomás és egyéb szívpanaszok elleni gyógyszerek, a tramadolhoz hasonló fájdalomcsillapítók és olyan antibiotikumok esetén jelentkeztek, mint az amoxicillin, írja a The Guardian.

A tanulmány 592, 70 év feletti beteget vizsgált 15 írországi praxisban, hat éven át. Minden negyediknél jelentkeztek mellékhatások, a tíz vagy több gyógyszert szedőknél ennek kockázata háromszor akkora volt, míg a nőknél 50%-kal nagyobb volt a veszély, mint a férfiaknál.

A kutatók elmondása szerint a tűnetek nagy része enyhe és múló volt, 11%-uk közepes súlyosságúnak tekinthető, míg nyolc beteget kórházba is kellett szállítani a mellékhatások miatt. Ez volt az első olyan kutatás, amely hasonló célból évekig figyelte idősebb betegek állapotát.

Kiesett a Manchester City és az Arsenal a Bajnokok Ligájából

Az Arsenal már a rendes játékidőn belül kiesett a Bajnokok Ligájából a Bayern München ellen, addig a Manchester City és a Real Madrid hosszabbítást játszott.

Akár háromszor annyit is kereshet egy másodosztályú focista, mint az átlag magyar

Révész Bálint szerint jelenleg 2 millió forint a plafon, de az átlag 600 ezer és 1,3 millió között keres. Ha pedig a csapat jól teljesít, erre különböző bónuszok is rájönnek.