Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,95 Ft
Euró
392,45 Ft
Font
459,48 Ft
Bitcoin
62,994 $

Meggyilkoltak egy fiatal olasz lányt, ezrek tüntettek a nők elleni erőszak miatt

Példátlan tiltakozáshullámot indított Giulia Cecchettin halála, akit a gyanú szerint a volt barátja, Filippo Turetta gyilkolt meg a hónap elején.

Fotó: EPA/GIUSEPPE LAMI
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

A világ több nagyvárosában is tömegek vonultak utcára, hogy a nők elleni erőszak miatt tüntessenek szombaton – írta meg az Index a BBC beszámolója alapján. Milánóban és Nápolyban szintén rengetegen gyűltek össze, Róma központjában pedig soha nem látott emberáradat jelent meg. Erre a napra számos eseményt terveztek, többek között felvonulásokat, futásokat, sétákat, flashmobokat, ülősztrájkokat és ingyenes nőgyógyászati vizsgálatokat.

Emellett Sergio Mattarella, Olaszország elnöke is felszólalt, aki kijelentette: „egy civilizált világban a társadalom nem tűrheti a nők elleni támadások és gyilkosságok ilyen sorozatát”. Továbbá a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja alkalmából kiadott egy nyilatkozatot, miszerint „drámai hírek rázták meg az országot”.

Mindez azután történt, hogy a 22 éves egyetemista, biomérnök-hallgató diáklányt, Giulia Cecchettint a gyanú szerint a volt barátja, Filippo Turetta meggyilkolta a hónap elején. A fiatal lány november 11-én tűnt el, amikor Turettával együtt elmentek ruhát vásárolni Cecchettin diplomaosztójára.

Az eset mélyen megdöbbentette az olasz közvéleményt

Később a térfigyelőkamerák felvételei által kiderült, a férfi egy parkolóban megverte volt barátnőjét, akinek a holttestére Pordenonéban, egy árokban találtak rá. A rendőrség nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, és hajtóvadászatot indított a gyilkossággal vádolt Turetta ellen, aki tíz napon át volt szökésben. Végül egy héttel ezelőtt a németországi Lipcse közelében tartóztatták le. Hivatalosan még nem emeltek vádat ellene, jelenleg egy veronai börtönben tartják fogva; keddre tűzték ki az előzetes meghallgatását.

Az eset mélyen megdöbbentette az olasz közvéleményt, tízezreket mozgattak meg a nők elleni erőszakot elítélő demonstrációk. Cecchettin édesapja felavatott egy vörösre festett padot a Padovai Egyetemen a nők elleni erőszak valamennyi áldozatának emlékére, a diákokhoz intézett beszédében pedig azt mondta, lányát semmi sem hozza vissza, de azt szeretné, ha „sok hasznos kezdeményezés születne a halála nyomán”.

A cikkben arról is szó esik, hogy az Európa Tanács becslései szerint Európában a nők 12-15 százaléka naponta szembesül családon belüli erőszakkal, s az olasz belügyminisztérium adatai szerint idén eddig 106 nőt öltek meg az országban, közülük 55-öt a partnere vagy a volt élettársa.

Hidvéghi Balázs szerint Brüsszel egyre jobban fél Orbán Viktortól

Mint mondta, a brüsszeli történtek minden határon túlmennek és egyben jelzik, hogy félnek Orbán Viktortól és a szuverenista erők véleményétől.

Fél nap alatt elfogták a budapesti Louis Vuitton üzlet tolvajait

A budapesti rendőrök mindössze 12 óra alatt azonosították a terézvárosi luxusmárkabolt betörésének feltételezett tetteseit.