Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
348,33 Ft
Euró
378,67 Ft
Font
441,46 Ft
Bitcoin
40,942 $

Több mint 180 ezer ember vonult utcára Franciaországban az antiszemitizmus ellen

A tüntetők ily módon próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy az elmúlt időszakban látványosan megugrott az antiszemita cselekmények száma.

Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra
Európa

Borbély Fanni

Szerkesztő

Miután az Izrael és a Hamász között zajló háború nyomán világszerte ugrásszerűen megnövekedtek az antiszemita cselekmények, vasárnap több mint 180 ezer tüntető vonult utcára Franciaországban, hogy felhívják a figyelmet a riasztó jelenségre.

Becslések szerint csak Párizsban mintegy 105 ezer ember csatlakozott a demonstrációhoz, a CNN társcsatornája, a BFM TV pedig jelezte, ez volt a leggnagyobb antiszemitizmus elleni mozgósítás volt a carpentras-i zsidó temető meggyalázása elleni 1990-es tiltakozás óta. Soron kívül Változékony idő vár ránk hétfőn, éjszaka mínusz 10 fok is lehet

A tüntetés a politikusokhoz is eljutott, és olyan politikai személyiségek csatlakoztak a demonstrálókhoz, mint Elisabeth Borne miniszterelnök, valamint Francois Hollande és Nicolas Sarkozy volt elnökök. A politikusok együtt tartottak a kezükben egy transzparenst, melyen az állt:

„A köztársaságért, az antiszemitizmus ellen”.

Eközben tüntetők kisebb számban ugyan, de megjelentek többek között Nizzában, Lyonban és Marseille-ben is, így összességében országszerte több mint 182 ezren vettek részt a felvonulásokon.