Gombák fogyasztásával jelentősen csökkenthető a rákbetegségek kialakulásának kockázata
Naponta mindössze 18 gramm gomba elfogyasztásával felére csökkenthetjük a daganatos betegségek létrejöttének rizikóját.
A Pennsylvaniai Állami Egyetem metaanalízise során lenyűgöző összefüggésekre lettek figyelmesek az onkológus szakemberek. A tudósok összesen 17 rákkal kapcsolatos tanulmányt vizsgáltak át, melyeket 1966 és 2020 között publikálták különféle orvosi szaklapokban.
A gombákat több helyen szuperélelmiszerként tartják számon, mivel rendkívül sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak, és az olyan gombafélékben, mint például a siitakeban ergotionein molekula is található, amely egy kulcsfontosságú aminosav, ami hozzájárul a rákbetegség megelőzéséhez.
Az adatok kielemzését követően bebizonyították, hogy a mindennapi gombaevés nemcsak tápérték szempontjából és fogyás esetén számít előnyösnek, hanem különböző betegségek kockázatán is enyhíthet, rák esetében pedig elképesztő, akár 45 százalékos effektivitás is elérhető – adta hírül a South China Morning Post.
Djibril M. Ba, a Pennsylvaniai Állami Egyetem epidemiológus PhD hallgatója, egyben a tanulmány főszerzője elmondta, az ergotionein antioxidáns jellege miatt sejtvédő hatással rendelkezik, ami megvédi a szervezetet az agresszív ráksejtek elburjánzásától, ezért preventív terápiaként a gombák napi szintű fogyasztása elősegítheti az immunrendszer erősödését.
Eddig mellráknál tapasztalták a jótékony hatásokat, a közeljövőben azonban célzott kutatásokat szeretnének elvégezni, melyekkel a többi ráktípust egyaránt megvizsgálhatják ezen aminosav kapcsolatában.
Összességében elmondható, hogy az egészséges tápanyagok és élelmiszerek rendszeres fogyasztása minimalizálhatja a rák kockázatát, a mozgás pedig további védőbástyaként állhat a kórokozók és a daganatos elváltozások útjába, így ha tehetjük, éljünk aktív életet.