Megjátszotta halálát a bitcoin-pénztárcája jelszavát a sírba vivő milliárdos?

Fotó: Unsplash/Bermix Studio
not image

Kolláth Benjámin

2021. július 30. - 03:40

Amikor Gerald Cotten 2018-ban elhunyt, 215 millió kanadai dollárt (avagy kb. 50 milliárd forintot) vitt magával Bitcoinban és más kriptovalutákban. A 30 éves férfi hirtelen, Crohn-betegségének komplikációja miatt bekövetkezett halála azonban sokak szerint csak egy jól leplezett csalás volt.

Cotten magával vitte a Quadriga CX nevű brókerplatformjába fektetett kriptovalutákat örző digitális széf kulcsát. A cég egy hónapig titokban tartotta halálát, majd mikor bejelentették azt, az is kiderült, hogy a befektetők pénzéből dollármilliókat költött el saját szakállára, így a platform összesen 215 millió kanadai dollárral tartozik 76 ezer embernek.

A The Sun beszámolója szerint a kanadai csendőrség továbbra is nyomoz az FBI segítségével a „legnagyobb kriptorejtélynek” neveztt ügyben, egyesek pedig azt találgatják, hogy a milliomos halála csak egy átverés volt és holtteste exhumálását követelik, hogy kiderüljön a csalás.

Cotten két héttel azelőtt írta meg végrendeletét, hogy feleségével, Jennifer Robinsonnal elindultak indiai nászútjukra. Ebben a nőre hagyta 9 millió dolláros ingatlanvagyonát, yachtját és Cessna repülőjét, sőt, még kutyáinak is jutott száz-százezer dollár. Robertsont nem vádolják hivatalosan semmivel, elmondása szerint nem látott bele férje üzleti ügyeibe.

További gyanút kelt, hogy egyedül Cottennek volt hozzáférése a cég pénzéhez. A nyomozók szerint a Quadriga CX csak egy kiterjedt piramisjáték volt, Cotten pedig álnévre nyitott számlákról „vásárolt” ügyfelei pénzéből Bitcoint. Ezeket a pénzeket aztán maga fektette be más valutákba, így megkárosítva ügyfeleit és gazdagítva magát, legalábbis az Ernst & Young nevű könyvelőcég szerint.

Amy Castor nyomozó a lapnak elárulta, a férfi már 15 éves kora óta vett részt hasonló csalásokban, halála óta pedig egyre több olyan vélemény kerül elő róla, hogy csak egy közönséges csaló volt, aki csak élvezetből tette azt, amit, mivel már korán befektetett a digitális valutákba, így csalás nélkül is meggazdagodhatott volna.

A gyanú szerint 115 millió dollárt emelt le a cég számlájáról, amit nagy kockázatú papírokba fektetett, ezek nagy része be is bukott, így végül többet vesztett az ügyön, mint amennyit valaha kresett.

Tovább bonyolítja az ügyet, hogy a Quadriga társalapítójáról, Michael Patrynről kiderült, hogy igazi neve Omar Dhanani és korábban az Egyesült Államokban közokirat-hamisítás miatt ítélték el. Mindeközben a kérdés továbbra is fennáll: Mi történt Cottennel? Indiában kiállított halotti bizonyítványán hibásan szerepel a neve,

A befektetők jogi úton próbálják elérni Cotten exhumálását, hogy kiderüljön a csalás. Sokan az özvegyére mutogatnak, aki azonban váltig állítja, hogy semmilyen átverésről nem tud.

Mindeközben végrehajtóknak sikerült 34 millió dollárt kimenteni a Quadrigából és lefoglaltak 12 millió dollárnyi ingóságot Cotten ingatlanaiból. A többi azonban ma is ott van valahol elzárva a digitális térben.