Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Génszerkesztés mindenkinek: ezentúl bárki számára elérhető a CRISPR!

TÉMÁK:
#Oktatás
Fotó: Unsplash/Sangharsh Lohakare
Orvostudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Emberi veseszöveten végeznél genomszerkesztést? Ez a te napod, ugyanis mostantól bárki számára elérhető a CRISPR-génszerkesztés!

Jo Zayner biohacker és művész DIY-készletével kinyílik előttünk a világ, a csomaggal ugyanis a DNS módosítható a CRISPR technológia segítségével: a The ODIN létrehozásával Zayner géntechnológiai oktatása mindenki számára elérhetővé vált, ami mellé egy “DIY Bacterial Gene Engineering CRISPR Kit” is jár.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

Noha a génszerkesztés sokak számára inkább ijesztő, mint izgalmas, a Vice munkatársa, Lana Schwartz nem habozott, hogy belevesse magát a tudományba.

Schwartz tapasztalatai

Schwartz arról számolt be, hogy elkezdte a Human Tissue Culture and Engineering 201 oktatást, melynek célja, hogy megtanítsa a diákoknak, hogyan kell DNS-t szerkeszteni egy olyan kísérleten keresztül, mely HEK (Human Embryonic Kidney – humán embrionális vese) készítését foglalja magában.

A készletet csak néhány nappal az oktatás előtt kapta meg, “amatőr tudományos felszereléssel, egy “Biohacking is Not a Crime” matricával, a remélt vesesejtekkel és a DNS-szerkesztési kísérlethez szükséges élénk színű folyadékokkal teli fiolákkal”.

A vesesejtek genomjának szerkesztéséhez “a diákok pipetták segítségével különböző, vicces nevű folyadékokat adnak a sejtekhez”: Schwartz szerint az egyik egy antibiotikum-ellenálló gént kódoló DNS-t tartalmazó plazmid volt.

“A többi folyadék pedig abban vett részt, hogy – ahogy én szeretem elképzelni – a DNS-t belelökjék a sejtekbe.”

Schwartz elmondása szerint úgy érezte, mintha főzne az órák alatt és a kísérletkészleten történő munka közben is, sőt, azt is elmondta, hogy egy idő után úgy gondolta, ezt a kísérletet a saját DNS-ére is alkalmazhatja.