Dollár
426,80 Ft
Euró
421,99 Ft
Font
481,42 Ft
Bitcoin
20,132 $

Visszatérés a halálból: tudósok visszahoznák az élők sorába a rég kihalt tasmán tigrist

Fotó: Wikimedia Commons/G.P. Whitley Papers Australian Museum Archives
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 16. - 19:12

Egy cég arra a lehetetlen küldetésre vállalkozott, hogy visszahozza az élők sorába a közel egy évszázada kihalt tasmán tigrist.

A tasmán tigris már közel egy évszázada kihalt, ám tudósok most azt állítják, képesek lennének feltámasztani az állatot, sőt, vissza is tudnák integrálni régi élőhelyére. A tudományos áttörést jelentő géntechnológiára szakosodott cég, mely magát “kihalásmentes vállalatnak” nevezi, bejelentette, hogy már megkezdték a munkát a tasmán tigris feltámasztására.

Soron kívül Felmérés: a gyerekvállalás egyre hátrébb tolódik a prioritási listán Finnországban
Fotó: Wikimedia Commons/G.P. Whitley Papers Australian Museum Archives

Amennyiben pedig ez tényleg megvalósulna, úgy a tasmán tigris visszatérése újra egyensúlyba hozhatná a tasmániai és az ausztrál ökoszisztémákat, melyek a faj kihalása óta jelentős minőségi romláson mentek keresztül: a tasmán tigris kihalása óta részben felborult az ökoszisztéma és a biológiai sokféleség is odaveszett.

Fotó: Wikimedia Commons/Wilfred Batty of Mawbanna, Tasmania, 1910

Noha a faj közel 2000 évvel ezelőtt kihalt Ausztráliában, Tasmániában igen jelentős számú populáció maradt – az embereknek azonban semmi nem elég és 1930-ra egészen a kihalásig vadászták őket, állításuk szerint azért, mert birkákat öltek. A jellegzetes csíkos bundájú állatok sokkal inkább hasonlítottak a kutyákra, vagy épp a rókákra, mint a tigrisekre, érdekesség pedig, hogy magyarul erszényesfarkasnak is hívják, mivel a kengurukhoz hasonlóan a tasmán tigrisek is rendelkeztek erszénnyel.

Forrás: Wikimedia Commons/”Mr. Williamson”, 1911

A Colossal elnevezésű amerikai székhelyű vállalat közlése szerint a CRISPR genomszerkesztési technológia segítségével hoznák vissza a közel 100 éve kihalt állatot – ez ugyanaz a cég, mely tavaly szeptemberben bejelentette, hogy vissza akarja hozni a gyapjas mamutot, ám szakértők kifejezetten kétkedve fogadták a hírt.

A tasmán tigris visszahozásán munkálkodó csapat jelenleg 35 tudósból áll, s mindegyikük különböző funkcionális területeket fednek le, beleértve a bionikai mérnöki tudományokat, az őssejtbiológiát, az embriológiát, a számítógépes biológiát és a géntechnológiát.

A csapat vezetője pedig Dr. Andrew Pask, az erszényes állatok evolúcióbiológusa és a tasmán tigris szakértője, aki a projekt kapcsán úgy fogalmazott, a tasmán tigris az ausztrál kultúra ikonikus szereplője, éppen ezért rendkívül izgatottak, amiért összejött a csapat, mely képes lehet visszahozni egy olyan egyedülálló fajt, melyet az emberiség korábban kiirtott a bolygóról.