A gazdag országok aláássák a szegény országok megsegítésére irányuló erőfeszítéseket

Fotó: MTI/EPA/LUSA/Ampe Rogerio
Greenbox
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A klímaválság kapcsán készített friss kutatásból derült ki, hogy a gazdag országok aláássák a szegény országok megsegítésére irányuló erőfeszítéseket.

Egy a Guardian által is szemlézett friss kutatásból derült ki, hogy a gazdag nemzetek aláássák a szegény és sebezhető országok megóvása érdekében végzett munkát, mivel a támogatások helyett inkább kölcsönöket nyújtanak, más segélyezési projektekből vonnak el pénzt, vagy tévesen címkézik az összegek felhasználását.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

Az Oxfam jótékonysági szervezet jelentése szerint a 2020-ban a gazdag országok által az éghajlatváltozással kapcsolatos finanszírozásból mindössze 11,5 milliárd dollárt fordítottak a szegény országok szélsőséges időjáráshoz való alkalmazkodásának segítésére, annak ellenére, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos katasztrófák száma rohamosan növekszik.

Nafkote Dabi, az Oxfam nemzetközi éghajlat-változási politikáért felelős vezetője rámutatott, mindez a probléma nagyságrendjét tekintve elfogadhatatlan:

„11,5 milliárd dollár közel sem elegendő az alacsony és közepes jövedelmű országok számára, hogy segítsenek az embereknek az egyre több és nagyobb árvíz, hurrikán, tűzvihar, aszály és más, az éghajlatváltozás okozta szörnyű károk miatt. Az Egyesült Államokban az emberek évente négyszer ennyit költenek a macskáik és kutyáik etetésére.”

Kijelentése azért is fontos, mert a fejlett világ 2009-ben egy ígéretet tett a fejlődő országoknak, miszerint 2020-tól évente 100 milliárd dollárnyi éghajlati pénzügyi támogatást biztosítanak számukra, melyek az érintett országok éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodását és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését segítik.

Csakhogy ez az ígéret három évvel az ígért kezdés után sem teljesült, 2020-ban ugyanis a fejlett országok mindössze 83 milliárd dollárt biztosítottak. Az Oxfam azt is hangsúlyozta, hogy a pénz egy részét a már meglévő tengerentúli segélyezési költségvetésekből vették el, és az éghajlat-politikai finanszírozásnak számító összegek egy része olyan pénzeszközöket tartalmaz, melyeket nem a klímaváltozás elleni küzdelemre, hanem elsősorban fejlesztési projektekre, például az egészségügyre és az oktatásra fordítanak.