Clouds
21 Budapest
Dollár
344,43 Ft
Euró
369,39 Ft
Font
428,66 Ft
Bitcoin
25,796 $

Szamoa: meg kell menteni a csendes-óceáni népeket a klímaválság okozta pusztulástól

TÉMÁK:
#felhívás
Fotó: Unsplash/Vidi Drone
Greenbox
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Szamoa miniszterelnöke felszólította a nemzetközi közösséget, hogy cselekedjen azonnal annak érdekében, hogy a klímaváltozás ne pusztítsa el a csendes-óceáni népeket.

Fiame Naomi Mata’afa, Szamoa miniszterelnöke arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy rántsa vissza a világot az éghajlati katasztrófa széléről, s „mentse meg a csendes-óceáni népeket a pusztulástól”. A Guardian jelentése szerint a miniszterelnök kétségbeesett felhívása úgy szólt:

Soron kívül Földrengés volt Horvátországban

„Mindannyian érintettek vagyunk, de a hatás mértéke az országok sajátos körülményeitől függ. Tehát a mi alacsonyan fekvő atoll-országaink ezzel élnek együtt. A Csendes-óceánon már van példa arra, hogy egész közösségek költöztek át más országokba. Nekik pedig szuverenitási kérdésekkel is kell foglalkozniuk a föld elvesztése miatt.”

Figyelmeztetett, minden országnak egyre nagyobb károkkal kell szembenéznie, ha nem cselekszik most:

„Ez egy kollektív kérdés, senki sem mentesül az éghajlatváltozás hatásai alól. Ezért nagyon fontos, hogy a globális család tartsa magát a már meghozott elhatározásokhoz (az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez). Számunkra (a Csendes-óceánon) ez komolyabb, de ettől még mindannyiunkat érint.”

Mata’afa szerint a csendes-óceáni szigetek a leginkább veszélyeztetett nemzetek közé tartoznak, és fontos szerepet játszottak abban, hogy más országok is elfogadják a 1,5 Celsius-fokos határértéket. Szamoa, mely kilenc kis szigetből áll a Csendes-óceán közepén, körülbelül félúton Új-Zéland és Hawaii között, magasabb fekvésű, mint sok atoll-szomszédja, ennek ellenére még mindig szembe kell néznie a tengerszint emelkedésével és a pusztítóbbnál pusztítóbb viharokkal.