Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,007 $

Globális felmelegedés: a világ már 2024-ben megszegheti a párizsi klímaegyezményt

Fotó: Unsplash/William Bossen
Greenbox
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A világot komolyan veszélyezteti a globális felmelegedés, egy friss tanulmány szerint pedig akár már 2024-ben megszegheti a világ a 2015-ös párizsi klímaegyezményt.

Egy, az Independent által is szemlézett friss tanulmányból derült ki, hogy a nemzeteket komolyan veszélyezteti a 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedési cél túllépése, a kutatás megállapításai szerint ugyanis a világ már jövőre megszegheti a 2015-ös párizsi klímaegyezményt.

Soron kívül Január 29.: ilyen időjárás vár ránk vasárnap

A kutatás szerint ugyanis a globális felmelegedés az iparosodás előtti szinthez képest elérheti az 1,5 fokot, ami az El Nino-hatás néven ismert időjárási jelenségnek lesz köszönhető.

Szakértők szerint az átlaghőmérséklet további 0,3 fokkal emelkedhet, és ha ezt hozzáadjuk a 19. század vége óta – a szén-dioxid-kibocsátás és más emberi tevékenységek által – gerjesztett 1,2 Celsius-fokos emelkedéshez, azt jelenti, hogy megszegnénk a 2015-ös párizsi klímaegyezményt.

A tanulmány vezető szerzője, Adam Scaife professzor, a Met Office munkatársa ennek kapcsán megosztotta:

“Ha ehhez még egy nagy El Ninót is hozzáadunk, akkor potenciálisan közel kerülünk az 1,5 fok első évéhez.”

A tanulmány az El Nino és egy másik éghajlati jelenség, a La Nina – mely a hőmérséklet csökkenését okozza – elemzésein alapul, a számítógépes modellezés ugyanis azt mutatta, hogy a jelenlegi hároméves La Nina fázis márciusban véget ér, s szinte azonnal, legkésőbb az év második felétől kezdődően az El Nino követi.