Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,53 Ft
Euró
394,70 Ft
Font
461,80 Ft
Bitcoin
70,545 $
Fotó: EPA/STR

2022: ez volt a 10 legköltségesebb éghajlati katasztrófa

Szerző: Borbély Fanni

2022: nevezhetnénk az apokaliptikus éghajlati katasztrófák évének is, hiszen olyan brutális pusztítás történt globálisan, mely hihetetlen összegeket emészt fel a helyreállításban és az újjáépítésben.

Borbély Fanni

2023. január. 3 - 19:16

Az Independent a Christian Aid összesítése nyomán csokorba szedte 2022 legsúlyosabb éghajlati katasztrófáit, s bár az évnek vége, a világ újabb pusztító árvizekre, aszályokra és erdőtüzekre készül.

Az Ian hurrikán okozta a legnagyobb pénzügyi negatív hatást, hiszen 82,4 milliárd fontos károkat okozott, amikor szeptemberben lecsapott az Egyesült Államokra és Kubára. A hurrikán 130 ember életét követelte, s több mint 40 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát. Soron kívül Hajdú Péter: sajnálom, hogy Varga Judit magánéletéből szappanopera lett

Emberi veszteségek tekintetében a legsúlyosabb természeti katasztrófa a júniustól szeptemberig tartó pakisztáni áradások voltak, melyek a tudósok szerint a klímaválság miatt a jövőben egyre gyakoribbá válnak majd. A súlyos katasztrófában 1739 ember vesztette életét, s több mint 7 millió ember kényszerült otthona elhagyására.

Ezek az áradások 4,6 milliárd fontjába kerültek Pakisztánnak, noha ez csak a biztosított károkat foglalja magában: a pusztító áradások valós költsége azonban a becslések szerint több mint 24,7 milliárd fontra rúghat. A 10 legköltségesebb természeti katasztrófa mellett azonban számos, más éghajlattal kapcsolatos esemény is történt.

Ezek közé tartoznak a malajziai, brazíliai és nyugat-afrikai áradások; a rekordhosszú ideje tartó szárazság Afrikában; a hőhullámok Indiában és Pakisztánban, az Északi-sarkvidéken és az Antarktiszon; a chilei erdőtüzek; a délkelet-afrikai és Fülöp-szigeteki viharok, valamint a bangladesi trópusi ciklon.

A 2,5 milliárd fontot meghaladó költségű természeti katasztrófák közé sorolható továbbá a februári Eunice vihar, mely Európa más részeivel együtt az Egyesült Királyságot és Írországot is elérte, 16 ember életét követelte, s 3,5 milliárd fontot emésztett fel.

Az Európát sújtó nyári aszály – melynek jövőbeni valószínűsége a tudósok szerint többszörösére növekedett –, 16,5 milliárd fontot emésztett fel, ám ennél is súlyosabb, hogy jelentősen csökkentette a termések hozamát, ezzel együtt pedig az árakat felhajtotta, de még az energiaerőműveket is érintette.

Az idei aszály azonban Kínát és Brazíliát is elérte: előbbinél 6,9 milliárdos, utóbbinál 3,3 milliárd fontos költséget generált. A februári és márciusi ausztráliai áradások következtében 27 ember vesztette életét, míg Dél-Afrikában 549 ember életét követelték az áradások.

Most pedig mutatjuk, hogy melyik volt a 10 legköltségesebb természeti katasztrófa 2022-ben, a biztosított károkat összegezve:

  • Február: Eunice vihar Belgiumban, Németországban, Írországban, Hollandiában, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban, 4,3 milliárd dollár;
  • Február-március: áradások Kelet-Ausztráliában, 7,5 milliárd dollár;
  • Április: KwaZulu Natal és Kelet-Fokföld, Dél-Afrika, 3 milliárd dollár;
  • Júniustól szeptemberig: pakisztáni áradások, 5,6 milliárd dollár;
  • Júniustól szeptemberig: kínai áradások, 12,3 milliárd dollár;
  • Júniustól szeptemberig: európai aszály, 20 milliárd dollár;
  • Szeptember: Fiona hurrikán, Karib-térség és Kanada, 3 milliárd dollár;
  • Szeptember-október: Ian hurrikán, Kuba és az Egyesült Államok, 100 milliárd dollár;
  • Egész évben: Brazília aszály, 4 milliárd dollár;
  • Egész évben: Kína aszály, 8,4 milliárd dollár.