Egészségügyi kockázattal jár, ha valaki nem veszi fel a második oltását

Fotó: Oltóhely a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 16-án. MTI/Vajda János
not image

Takács Petra

2021.május.17 - 07:57

Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a hétfő reggel a Mokka vendége volt a TV2 stúdiójában.

Az interjú elején esett szó a harmadik hullámról, mely minden eddiginél erősebb volt, sok áldozatot követelt. A rengeteg beadott oltással azonban sikerült megtörni, és ahogyan Galgóczi is fogalmazott, lecsengőben van a harmadik hullám.

A szakember arra számít, május végére mondhatjuk azt, hogy vége lett a járvány harmadik hullámának. Ami azonban adott esetben gondot okozhat, az az, hogy egyesek nem tervezik felvenni a második oltásukat, noha az legalább annyira fontos, mint az első.

Galgóczi kiemelte, hogy ennek nemcsak egyéni szinten van egészségügyi kockázata, hanem közösségi szinten is a járvány szempontjából. A második oltás biztosítja azt, hogy hosszú távon hosszabb távú legyen a védettség, illetve teljesebb is.

Hangsúlyozta, járványügyi szempontból sem mindegy, hogy meddig fog tartani a védettség. „Nagyon fontos, hogy aki az elsőt megkapta, az a másodikra is elmenjen, és a második oltást is megkapja.” – tette hozzá a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a Mokka vendégeként.

Semmi akadálya annak, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni vakcinát

Ahogyan Galgóczi is elmondta, az első oltás is valamilyen szintű védettséget ad, amit a klinikai vizsgálatok kimutattak, de arra is rámutattak, hogy ez a második oltás után lesz magasabb szintű és hosszabb távú.