Dollár
394,95 Ft
Euró
417,78 Ft
Font
484,26 Ft
Bitcoin
17,215 $

Semmi akadálya annak, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni vakcinát

MTI/Bús Csaba
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Nincs alkotmányjogi akadálya annak, hogy bevezessék a kötelező covid elleni védőoltást, ha ezt úgy ítélik meg, hogy a lakosság megmentését szolgálná.

Gerő Tamás ügyvéd a Spirit FM Aktuál című műsorában elmondta, legutóbb 2007-ben vizsgált az Alkotmánybíróság egy ügyet, amikor a szülő nem akarta beadatni a kötelező oltást gyerekének.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

Akkor arra jutottak, hogy lelkiismereti vagy vallási okokból nem lehet megtagadni a gyerekektől a kötelező vakcinát, csak mentesítést lehet kérni, ez viszont kizárólag egészségügyi okokból lehetséges.

Az ügyvéd szerint elképzelhető, hogy kötelezővé válik a koronavírus elleni vakcina, ha ez szükséges és arányos, ebben az esetben nem is a szükségességet, hanem inkább az arányosságot vizsgálná az Alkotmánybíróság.

“A mostani kötelező védőoltásoknál, amit a gyermekek számára előírnak, azt miniszteri rendeletben szabályozzák, tehát alapvetően ez egy kormánydöntés, de nyilván majd az Alkotmánybíróság is vizsgálni fogja, ha ez oda kerül” – magyarázta Gerő.

Az ügyvéd kiemelte, ha ez a fertőzés olyan szinten veszélyes a társadalomra, hogy veszélyezteti mások életét vagy testi épségét, akkor kötelezővé tehetik, és ezt a döntést szakmai alapon hozhatják meg.

Ha valóban kötelező lesz az oltás, akkor ha azt valaki nem tartja be és nem oltatja be magát, akkor közigazgatósági eljárás indulhat ellene.