Galgóczi szerint Magyarországot is el fogja érni a negyedik járványhullám

Fotó: Oltáshoz készítik elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a veszprémi Támasz Idősek Otthonában 2021. augusztus 2-án. MTI/Vasvári Tamás
not image

Hujber Dávid

2021. augusztus 3. - 08:51

Dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője kedd reggel elmondta, biztosak lehetünk abban, hogy bennünket is el fog érni a negyedik járványhullám Magyarországon.

Egy ideje csak az a kérdés, hogy ez mikor következik be, és a negyedik hullám milyen erővel csaphat le. Valószínűleg nem lesz olyan súlyos a helyzet, mint a harmadik hullám idején, ami az eddigi legnagyobb károkat okozta, mind emberi, mind gazdasági oldalról.

A delta variáns egyre csak terjed Európában, és ez Magyarországon sincs másképp. Néhány helyen már növekedés tapasztalható, de mivel több mint 5,6 millióan már beoltották magukat, a negyedik hullám valószínűleg nem tud teljes erővel lecsapni.

Azok azonban, akik nem kapták meg az oltásukat, potenciális veszélynek vannak kitéve, és adott esetben súlyos állapotba kerülhetnek. Galgóczi a TV2 Reggeli műsorának volt a vendége a Mokka stúdiójában, és mondott pár szót a potenciális negyedik hullámról.

„Nos azért azt tapasztaljuk, hogy emelkednek az esetszámok, hétről hétre is. Az elmúlt két hétben a heti új összes esetszám az körülbelül 20%-os emelkedést mutatott.” – kezdte az interjúját a szakember a Mokkában.

Ismételt akció az illegális gyorsulási versenyek ellen Óbudán és Angyalföldön

„Tehát itt van közöttünk a vírusvariáns mellett a delta vírusvariáns is, amely Európában tulajdonképpen már átvette a domináns kórokozó szerepét, úgyhogy biztos, hogy minket is el fog érni a negyedik járványhullám.”

„Abban bízunk, hogy ez a vakcináció hatékony volt, és nyilván a védőoltások mellett azok az általános higiénés rendszabályok, amelyeket egyfolytában betartunk gyakorlatilag másfél éve óta, megakadályozzák azt, hogy egy magas, erős intenzitású járvány alakuljon ki.”

„Nyilván lesznek új fertőzöttek, de egy ilyen elhúzódó laposabb járványhullámot szeretnénk.”