Dollár
397,39 Ft
Euró
418,93 Ft
Font
488,09 Ft
Bitcoin
17,172 $

Veszélyes galandféregszerű parazita szedi áldozatait Észak-Amerikában

Wikimedia Commons
Egészség/Életmód
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az élősködő szalagférget először Kanadában azonosították, ami pedig ennél sokkal fontosabb, hogy olyan súlyos, rákszerű tünetekkel járó betegséget terjeszt, amit későn diagnosztizálva nehéz kezelni.

A Gizmodo magazin értesülései szerint az Echinococcus multilocularis tudományos névre keresztelt féreg úgynevezett alveoláris echinococcosist (AE) okozhat, ami akár életveszélyes szövődményekkel járhat, ha nem ismerik fel időben a panaszokat.

Soron kívül Sajtóértesülések szerint húsvétig maradhat az árstop

Az apró féreg általában mikroszkopikus méretű tojásokkal terjedhet át kutyákról és vad emlősökről majmokra és emberekre, az emésztőrendszerben pedig vígan éldegélhet egészen észrevétlenül, hiszen a tüneteket gyakran más betegségekként diagnosztizálják az orvosok.

A parányi tojások képesek bejutni a májba és a különböző szervekbe, ahol végül kikelnek, a paraziták pedig egyre nagyobbra nőnek és rákszerű, tumorhoz hasonlító daganatokat hoznak létre. Gyakran tévesztik össze őket májrákkal, hiszen szinte azonos tüneteket produkálhatnak a páciensek, és főként erős hasi fájdalomra, fáradékonyságra és megmagyarázhatatlan súlyvesztésre panaszkodnak.

A szalagféreg könnyedén kihajtható parazitaölő szerekkel a szervezetből, ám ha túlságosan későn észlelik az élősködőt, akkor visszafordíthatatlan károkat okozhat, és egész életre szóló problémákat idézhet elő.

Az emberi AE általában a trópusi égövben volt elterjedt, ám az éghajlatváltozás következtében a gazdaállat élőhelye egyre nagyobb méreteket öltött, így már megjelent a mediterrán és a mérsékelt égövben is. Míg az első megbetegedést a nyugati hemiszférán 1977-ben detektálták, addig napjainkra már tömegesen, szinte endemikusan alakulhat ki egy-egy góc.

A legjobb megoldás az AE elkerülésére a prevenció, amit rendszeres kézmosással és fertőtlenítéssel, illetve személyes higiénénk fenntartásával tudunk végrehajtani, továbbá előnyös lehet az is, ha nem érintkezünk olyan vad- vagy háziállattal, amelyről nem tudjuk, átesett-e a kötelező féregtelenítésen, vagy sem.