A házi macskában található parazita előidézheti embereknél az agyrák kialakulását

not image

Kulcsár Péter

2021.január.19 - 01:19

Az Egyesült Államokban mintegy 40 millió ember agyában él a Toxoplasma gondii nevű parazita, ami csupán nagyon ritkán okoz tüneteket.

Az Egyesült Államokban mintegy 40 millió ember agyában él a Toxoplasma gondii nevű parazita, ami csupán nagyon ritkán okoz tüneteket.

A macskákról emberre terjedő toxoplazmózis mindössze várandós kismamáknál okozhat komolyabb problémákat, a legújabb kutatások alapján azonban úgy tűnik, hogy a daganatos megbetegedések egyik legagresszívebb változatát is előidézheti.

Az Amerikai Rákszövetség kutatói által a The International Journal of Cancer tudományos folyóiratban közzétett tanulmányból kiderült, hogy a Toxoplasma gondii jelenléte megnöveli a glioma, vagyis az agydaganat létrejöttének kockázatát.

A rákbetegek vérmintáiban található T gondii-antitestek vizsgálata során rájöttek, hogy a kórokozó és a daganatos elváltozások gyakorisága között közvetlen kapcsolat volt, bár azt egyelőre nem tudták megmondani, pontosan milyen biológiai összefüggések lehetnek köztük.

A háziállatokat nevelő tulajdonosoknak nem kell azonnal pánikba esniük, ugyanis a tanulmányban rengeteg pontatlanságot lehet felfedezni. A toxoplazmózisos betegek csupán egy kisebb hányadánál mutatták ki az agyrák kialakulási rizikóját, miközben egyeseknél semmilyen kapcsolatot nem tudtak azonosítani, mindössze a tendenciák alapján következtettek arra, hogy a parazita felelős a gliomáért.

Rengeteg tényező közrejátszhat a toxoplazmózis súlyosságában, például azok az emberek, akik egyszer már elkapták a fertőzést, sokkal sérülékenyebbé válhatnak más betegségekkel szemben, ezáltal a rák kockázata is megnőhet.

Egyszóval a korrelációk alapján még nem lehet kijelenteni, hogy a macskákban lévő élősködők közvetlenül rákot okoznának, azonban ennek a lehetősége igenis fennállhat, ezért a jövőben további kutatásokat fognak elvégezni a tudósok ezen feltételezéseik bizonyítása céljából.