Nem jó ötlet főzés vagy sütés előtt megmosni a nyers csirkét
Ez ugyanis Campylobacter okozta ételmérgezéshez vezethet.
Minden bizonnyal sokan megmossák a kicsomagolt csirkehúst főzés vagy sütés előtt, mondván, a nyers csirke és annak leve tartalmazhat campylobacter baktériumot, néha pedig szalmonellával és clostridium perfringenssel is fertőzött lehet. Ám a szakértők egyáltalán nem javasolják, sőt, óva intenek attól, hogy víz alá tegyük a nyers csirkét.
Ez ugyanis Campylobacter okozta ételmérgezéshez vezethet – emelik ki. A 24.hu az IFLScience-re hivatkozva azt írja, a baktérium cseppek útján terjed, a csirkehús mosásakor pedig szétszóródik a kézen, ruhán, főző eszközökön és a konyhai munkalapon. Hozzáteszik: a campylobacter esetében a tünetek általában csak a fertőzés után két-öt nappal jelentkeznek.
Ezzel szemben a szalmonellánál akár hat órán belül. Ez általában hasmenés, hányinger, hányás, valamint láz és hasi görcsök formájában jelentkezik. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) pedig úgy tájékoztatott: míg a mosás nem, a hőkezelés elpusztítja a baktériumokat, így a csirke kicsomagolása után egyből mehet is a lábosba.
Korábban arról is beszámoltunk, hogy egy kutatás szerint egyszerű módszerrel tisztíthatjuk meg az ivóvizet a mikroműanyagoktól: ahogy élő mikroorganizmusoknál, úgy ebben az esetben is a forralás segíthet. Egyébként Kína több régiójában hagyomány, hogy csak forralás után isznak vizet, a kutatók pedig abban bíznak, hogy egyre jobban elterjed majd ez az egyszerű praktika.