18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Clouds
21 Budapest
Dollár
346,10 Ft
Euró
371,41 Ft
Font
427,30 Ft
Bitcoin
27,147 $

Fordulat történt a bíróságon egy, a felesége meggyilkolásával vádolt férfi ügyében

Fotó: Unsplash/Mykyta Martynenko
Közel-Kelet
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy ciprusi bíróságon alakult ki furcsa helyzet egy férfi ügyében, akit azzal vádolnak, hogy meggyilkolta feleségét.

A Guardian jelentése szerint egy ciprusi bíróság úgy határozott, a halálos beteg felesége meggyilkolásával vádolt észak-amerikai nyugdíjas szénbányász vallomását jogszerűen tette, mely felhasználható ellene bizonyítékként. A 75 éves David Huntert most előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság miatt állították bíróság elé, miután az emberölés enyhébb vádpontjáról szóló vádalku meghiúsult.

Soron kívül Ilyen időjárás vár ránk vasárnap, nem fogunk fázni

Hunter felesége, a 74 éves Janice 2021 decemberében megfulladt egy nyugdíjas otthonban. A férfi védői azzal érveltek, hogy beismerő vallomása nem használható fel bizonyítékként a tárgyaláson, s arra hivatkoztak, hogy nem biztosították számára sem az ügyvédhez vagy a hallgatáshoz való jogot, mielőtt vallomást tett.

A korábbi tárgyalásokon egy igazságügyi pszichiátert hívtak be tanúként, aki szerint Hunter akkoriban disszociációval küzdött. Mindennek ellenére kedden egy ciprusi bíróság bírája elutasította a védelem kérelmét, és úgy határozott, Hunter vallomása elfogadható a tárgyaláson.

A bíróság megállapítása szerint ugyanis Hunter beszámítható volt az állítólagos gyilkosság idején, és tisztában volt azzal is, hogy mi történt. Ezt azzal bizonyították, hogy Janise halála után a férfi több tablettát is bevett, és felhívta bátyját. A védőcsapat keserűen nyilatkozott a bírói döntésről:

„Egy igazságügyi pszichiátert hívtunk, hogy tanúskodjon, és az ő bizonyítékát a bíróság teljesen elutasította. Ami az ügyvédhez való jogot illeti, az európai emberi jogi törvények megkövetelnék, hogy David egyértelműen lemondjon az ügyvédhez való jogáról, és ebben az esetben nem történt ilyen.”

Védelme szerint Hunter a felesége kívánságára cselekedett, aki halálos beteg volt, vérrákkal küzdött. Az ügyészség és a védelem közötti korábbi megállapodás, mely szerint a gyilkossági vádat emberölésre csökkentik, tavaly év végén meghiúsult, miután az ügyészek nem voltak hajlandók elfogadni Hunter állítását, miszerint felesége kérte őt, hogy vessen véget az életének.