Nagyon sok fiatal regisztrált a regisztrációs határidőn túl, de őket is beoltják

Fotó: Egy fiatal megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagját a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban Kaposváron 2021. május 16-án. MTI/Varga György
not image

Hujber Dávid

2021.május.17 - 08:28

A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője hétfő reggel a TV2 vendége volt a Mokka stúdiójában, és a fiatalok oltásáról is beszélt.

Magyarország olyan jól állt az oltásokkal, hogy már a 16-18 éves korosztály körében is elkezdhették az immunizálási folyamatot. Egyelőre kizárólag a Pfizer oltását kaphatják az ebbe a korosztályba tartozók, és nem kizárt, hogy később a még fiatalabbak is hozzájuthatnak a vakcinához.

Galgóczi Ágnes elmondta, nagy érdeklődést tapasztaltak a 16-18 évesek részéről az oltás iránt, és már több mint 50%-uk regisztrált. Annak ellenére, hogy az elmúlt héten péntekig lehetett regisztrálni az időpontok miatt, „utólag is nagyon sokan regisztráltak.”

A szakember kiemelte, senki nem marad ki az oltásból, és azok, akik regisztrálnak, mind bekerülnek az adatbázisba és lehetővé vált az időpontfoglalásuk. „Azt gondolom, nagyon örvendetes, hogy a fiatalok is ilyen felelősségteljesen gondolkodnak, egyrészt a közösség érdekében, másrészt a saját maguk érdekében.” – mondta Galgóczi a Mokka vendégeként.

A fiatalok egyedül is elmehetnek az oltásra, de szükséges magukkal vinniük a szülői beleegyező nyilatkozatot, ami kötelező, ha valaki meg akarja kapni az oltását. Ez természetesen nem zárja ki a szülő jelenlétét, mert ha szeretné elkísérni a gyerekét, akkor azt megteheti.