Lélegzetelállító fényképeket küldött a Marsról a Perseverance rover

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021.június.11 - 16:30

A marsjáró lenyűgöző, 360 fokos panorámaképein az úgynevezett Van Zyl kilátót csodálhatjuk meg, ami a Jezero-kráter mélyén található, és ahonnan tökéletesen kivehető a vörös bolygón lévő kietlen táj.

A hatkerekű rovert az Ingenuity marskopter repülését követően utasították arra a NASA mérnökei, hogy guruljon át abba a térségbe, ahonnan a csodálatos fotókat lőtte – olvasható a Futurism magazin riportjában.

A lenyűgöző panorámaképet összesen 992 különböző fotóból állították össze, amit a Perseverance-ra szerelt Mastcam-Z sztereórendszerrel rögzítettek több olyan helyszínről és geológiai struktúráról, amit a NASA érdemesnek tartott arra, hogy megörökítsék őket az utókornak.

Végül egy 2,4 milliárd pixelből álló részletgazdag, szélesvásznú fényképet kaptak, amelyen szinte kőzetenként megvizsgálhatjuk közelről a vörös bolygón található tájat és az égitesten uralkodó környezeti viszonyokat.

A Perseverance nemsokára második tudományos fázisát kezdheti meg, mely során elhagyhatja az Octavia E. Butler leszállóhelyet, ahol február 18. óta tanyázik, és megkezdheti útját egy újabb fontos helyszín felé.

Az elmúlt négy hónapban a rover több mint 75 ezer fényképet készített, feljátszotta az első hangfelvételeket a bolygón, valamint bebizonyította, hogy képes oxigént generálni a marsi atmoszférában található gázokból.

Az elkövetkező hetekben a Perseverance rover a Jezero-kráter mélyén lévő nagyjából 2,5 kilométer átmérőjű talajt fogja szemügyre venni, miközben begyűjti a tudósok számára oly fontos kőzetmintákat, amiket később visszajuttathat a Földre.