Dollár
393,08 Ft
Euró
411,42 Ft
Font
476,83 Ft
Bitcoin
17,110 $

Újabb fényképeket készített a Marsról a NASA parányi helikoptere

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 15. - 17:53

Az Ingenuity újabb repülése során különleges fotók készültek, melyeken láthatjuk többek között magát a Perseverance rovert is, amint éppen magányosan figyeli a helikoptert.

A NASA augusztus 4-én hajtotta végre az Ingenuity drónhelikopter tizenegyedik repülését a vörös bolygó felszínén, a négyrotoros szerkezet ezúttal 12 méterre emelkedett fel a marsi talajról.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Rövid, ám annál izgalmasabb utazása során rengeteg fényképet készített, melyek közül az egyiken a Perseverance rover is felsejlik, amint egyedül álldogál a kietlen, sivatagos marsi táj közepén.

A marsjáró egyébként körülbelül 490 méteres távolságban van jelenleg az Ingenuity-től, vagyis közel fél kilométert repült a helikopter az anyahajójának számító egységtől – olvasható a NASA legutóbbi közleményében.

A soron következő repüléssel tovább távolodhat a Perseverance rovertől a szerkezet, a mérnökök becslései szerint pedig decemberre elérhetik akár az egy kilométeres álomhatárt is.

Fotó: NASA

Az Ingenuity sorra dönti meg a rekordokat, aminek a NASA-nál rendkívüli módon örülnek, hiszen beigazolódni látszik, nem volt felesleges pénzkidobás dollármilliárdokat költeni a hónapok óta tartó misszióra.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.