Félmilliárd hordozható konzolt értékesített a Nintendo az eddigi története során

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.május.6 - 22:51

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a Nintendo, a japán videójáték-ipari óriás ugyanis bejelentette, hogy mindezidáig 500 millió darab fogyott a méltán népszerű hordozható játékgépeiből.

Kétségkívül kijelenthetjük, hogy a Nintendót a hordozható, magunkkal cipelhető, kompakt konzolok tették népszerűvé, és bár a 80-as évek végén és a 90-es évek közepén a NES és a SNES, valamint a 2000-es években az N64 révén még klasszikus konzolgyártóknak minősültek, később teljesen átalakult a portfóliójuk.

A Game Boyokon kívül az egyik legnépszerűbb konzol a Switch, amelyből indulása óta több tízmillió fogyott, ami nem meglepő, hiszen a legnagyobb AAA és indie címek az exkluzív alkotásokkal együtt mind-mind megjelentek a platformon.

A legeladottabb hordozható Nintendo-konzol a Nintendo DS lett, amiből összesen 150 millió példányt értékesítettek, míg a Game Boy Colorból 118 millió darab fogyott. Harmadik helyre a Game Boy Advance került 80 millió darabbal, míg a Switch úgy áll holtversenyben a dobogó alsó fokán szintén 80 millió eladott konzollal, hogy az árusítás még napjainkban is zajlik.

Szakértők úgy gondolják, hogy a Switch még tovább erősödhet, ugyanis a Sony és a Microsoft generációváltása egyáltalán nem befolyásolta az eladásokat, így a határ csupán a csillagos ég lehet a japánok számára.

A piaci réseket is tökéletesen kihasználja a Nintendo, hiszen a casual gamerek többsége nem vágyik egy nagy, televízió alatt elhelyezhető monstrumra, sokan csak egy kompakt, hordozható, bárhol elővehető játékgépről álmodoznak, ezeket az igényeket pedig a Switch maradéktalanul ki tudja elégíteni.